ПΔ ОРФЕЈКањон реке Караш, РумунијаТелефон за пријављивање и информације: 064 2385635.

План: 11.06.2023 се креће у 06:00. Окупљање планинара је од 05:45 до 05:50. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Кањон Караша се налази у подручју планине Семеник у Румунији. Кретаћемо се у националном парку који носи назив: НП Семеник - Кањон Караша. Улазница је била 2е прошле године и плаћа се ренџерима на лицу места, али наравно све је подложно променама, тако да не знамо ове године које су цене, премда би требало да нису измењене за те улазнице. Стаза је јако лепа са много детаља, а поједини делови у кањону подсећају на тропске шуме по џунглама. Вегетација је јако бујна.

За улазак у Румунију је потребан пасош и не треба ниједан други документ. По прописима свако ко излази из било које земље чланице ЕУ, мора имати пасош који траје дуже од 90 дана у том тренутку. Тако да обратите пажњу само на детаљ до ког датума вам траје пасош. Мора најмање до краја септембра да буде валидан.

Подаци о стази: Дужина стазе 14.5км, кумулативни успон 500м, спуст 700м. Кондициона тежина: Средње тешка.

План акције:
- Кретаћемо се у првом делу изнад кањона Караша где се налазе једни од најлепших крашких предела у Румунији.
- Стижемо на тврђаву Карашова (други назив Турски град). Подигнута је на брду Град у близини Решице. Наводно потиче још из периода Дачана, а касније су је користили Римљани, Мађари, Турци итд. Са тврђаве се пружа леп видиковац и налази се на 200м изнад кањона.
- Настављамо изнад кањона кроз област која се зове Пролаз где ћемо на више места имати лепих видиковаца на кањон.
- У једном тренутку стаза се спушта у кањон.
- Прелазимо преко висећег моста. Један по један ћемо га прелазити. Није дугачак, нити је великих димензија. Сви га могу проћи. Обезбеђен је.
- Наставићемо узводно кањоном и после се вратити на исту тачку где смо се спустили и кренути низводно.
- Обићи ћемо предивне котлове реке Караша који су узводно од моста.
- Ако неко жели да се одмори може на тој локацији сачекати групу која ће ићи узводно и вратити се.
- Стаза је живописна и иде поред реке Караш.
- У повратку идемо другом стазом. Пролазимо поред пећине Лилиецилор, али је прилаз алпинистичког типа, тако да овог пута је нећемо обилазити, односно улазити у њу.
- Идемо до још једне пећине која се зове Валеага. Прилаз пећини је лаган. Од локалних мештана смо сазнали да постоји још један улаз са стране, то ћемо проверити на лицу места.
- Идемо до превоза.
- Очекивани долазак у Београд око 23:00. Уз напомену да се прелазе границе и да могу постојати одступања од сатнице због чекања.

Фото: Матеја Бељан, види се део котлова у кањону Караша.

Пријаве:
- Пријаве код водича на телефон 064 2385635 (viber или sms) или e-mail alpesve@gmail.com
Петар Цветковић лиценца МБ 597, Александар Цветковић лиценца МБ 607

Цена:
- 2500 дин.

Плаћање:
- Уплата се врши преко рачуна 205-272296-37, НЛБ Комерцијална Банка АД, позив на број: 20230611, прималац ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун (уколико вам електронска апликација захтева цео број рачуна, потребно је додати 7 нула, треба уписати рачун 205-0000000272296-37).
- Пре него што уплатите обавезно проверите да ли има слободних места.
- Плаћање се врши пре акције, није могуће платити у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација. Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Потребно је да приликом пријаве одмах извршите уплату како бисте обезбедили место у групи (списак се прави према редоследу уплата и затвара се по попуњавању места).

Услови отказивања::
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција! Пробајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину (уколико замена није члан може се учланити).

Важне напомене::
- Храна из ранца (сендвичи, воће, чоколадице, орашасти плодови...).
- Препорука је да понесете најмање 2.5 л воде. Свакако ћете проценити количину воде према потребама и временским условима.
- Понети пасош, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом (обавезна је) за текућу годину.
- Уколико немате планинарску картицу са маркицом за текућу годину, можете се учланити у нашем друштву. За више детаља о учлањењу: Кликни овде
- Преузимање картице и/или маркице је на састанку друштва или у превозу на акцији (картице и/или маркице се не шаљу на кућну адресу, нити достављају на локације у граду - немамо курирску службу).
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима (планинарске ципеле су обавезне без обзира на тежину акцију и доба године).
- Акције се не отказују услед лоших временских прилика према прогнозама (киша, снег, врућина ...).
- Због организације није могуће ићи на планинарску акцију уз коришћење сопственог превоза.
- Није дозвољено вођење кућних љубимаца на акцију.
- Превоз планинара је од Новог Београда до крајњег одредишта и назад, уз успутну паузу, и нису предвиђена успутна стајања ради уласка/изласка планинара.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- Уз план акције важе одредбе из Правилника о безбедном извођењу планинарских акција: Кликни овде и Изјава о ризицима и преузимању одговорности: Кликни овде које молимо да прочитате.
- О правилном понашању планинара молимо да прочитате Правилник ПСС: Кликни овде
- На основу Службеног гласника РС бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из Правилника о врсти и условима гаранције путовања.