ПΔ ОРФЕЈВодопади на Дубрашници и Сушици. Стена 1002м.План: 07.04.2021, полазак у 06:00, општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Подаци о стази: Дужина стазе 10км, кумулативни успон 700м, спуст 700м. Кондициона тежина: Средње тешка - тешка. Без обзира што је стаза краћа и није велика висинска разлика, стаза је захтевнија и потребна је психофизичка кондиција и опрез. За искусне планинаре и људе у кондицији не би требала бити посебно тешка.

Обилазимо неколико водопада и слапова на граничном подручју Јабланика и Бобије, а који се изузетно ретко посећују. На стази ћемо се кретати и кроз три клисуре, то су клисуре Сушице, Дубрашнице и Трешњице.

План акције:
- Идемо на Стену 1002мнв. Припада Јабланику.
- После ћемо се кретати шумским путевима. Ту је стрмија стаза и ући ћемо у клисуру Дубрашнице. Обилазимо водопаде и слапове реке Дубрашнице. После се Дубрашница улива у реку Трешњицу, ту ћемо исто видети неколико слапова и мањих водопада.
- Након тога ћемо ући у корито реке Сушице и доћи до водопада који је кад има довољно воде изузетно леп. Прилаз овом водопаду је исто нешто тежи.
- Опет се враћамо ка клисури Трешњице и после ћемо изаћи серпентинама на висораван Јабланика.
- Стаза више путе прелази све три реке, тако да је обавезно да се понесе и резервна обућа, као и по могућству гумене чизме или нешто друго удобно за прелазак преко воде.
- Идемо до превоза.
- Очекивани долазак у Београд до 21:30.

Фото: Славица Милошевић

Цена:
- 1500дин ако буде преко 40 планинара, 1650дин до 40 планинара, 1800дин до 20 планинара.
- Место у превозу резервишете уплатом целог износа цене акције.
- Не примамо уплате у превозу.
- Уплата најкасније до понедељка 05.04.2021 или до попуне групе.
- Уплата може преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20210407. За примаоца упишите ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун. За детаљније податке контактирајте нас.
- Сем рачуна уплата може лично на састанку друштва, сваког уторка од 17 до 19 часова.
- Најавите се телефоном (позив или СМС) пре него што дођете на састанак, јер понекад уторком се неће одржавата састанак, посебно ако су празнични дани или из неког другог разлога.
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција због трошкова превоза и других организационих трошкова. Могуће је место уступити другом планинару, неопходно је да има планинарску картицу са маркицом за текућу годину или се може учланити.

Пријаве:
- Пријаве, информације и уплате код водича акције,
Александар Цветковић, лиценца МБ 607, тел: 064/1356873, info@pdorfej.com
Петар Цветковић, лиценца МБ 597, тел: 064/3126630

Напомене:
- Храна из ранца.
- Понети најмање 2л воде.
- Обавезно је да се понесе резервна обућа која је подобна за кретање кроз воду.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- На основу Службеног гласника РС, бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из правилника.