ПΔ ОРФЕЈKањон Јерме, Руј, Бабушнички Стол, Влашка планинаТелефон за пријављивање и информације: 064 2385635.

Имаћемо у 3 дана изузетно лепе видиковце, врхове и један кањон. То је део Србије који је неправедно запостављен у односу на већину локација где се организују планинарске туре, вероватно и због тога што је удаљен од главних магистрала, од већих градова и далеко је од Београда, али са друге стране овај предео има изузетне одлике и природа је скоро нетакнута. Боравићемо у близини Бугарске границе, а у неким деоницама на стази ћемо ићи уз граничну линију.

План: 23.06.2023 се креће у 06:00. То је петак ујутру. Окупљање планинара је од 05:45 до 05:50. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Идемо на Бабушнички Стол, прецизније на Големи Стол, планину која има необичан облик и лако препознатљив. Намерно је убачен назив Бабушнички Стол, јер људи ако се каже Големи Стол помисле на Стол код Бора. То су потпуно различите планине Бабушнички и Борски Стол и не треба их мешати.

Подаци о стази: Дужина стазе 13.5км, кумулативни успон 790м, спуст 790м. Кондициона тежина: Средње тешка.

План акције:
- Ићи ћемо једни гребеном који је атрактиван.
- Излазимо на врх Големи Стол 1238мнв, а који је истовремено и леп видиковац.
- Први део стазе је огољен, а тек ближе врху улазимо у шумовит појас.
- Од врха ћемо се кретати шумским стазама до наредног врха Мали Стол 976мнв.
- Стаза је тако осмишљена да се ни у једном тренутку неће пресецати, у смислу да се враћамо истим деоницама.
- Некада су у близини ове планине пролазили римски путеви и у околним местима су били стационанари и римски легионари. Генерално у овом делу Србије још има много неистражених археолошких локалитета.
- Ноћење

24.06.2023, Субота. Идемо на Руј и то је највиша планина у том сектору. Истоимени врх је огољен, тако да се са њега пружа панорамски поглед од 360 степени. Виде се у даљини Стара планина, Витоша, Рила и даље Пирин и још многе друге.

Подаци о стази: Дужина стазе 21км, кумулативни успон 1250м, спуст 1250м. Кондициона тежина: Средње тешка - тешка.

План акције:
- Стаза прво води преко Ракитског камена 1456мнв. Ту се налази и погранична пирамида
- Настављамо ка врху Руј 1706мнв.
- Први део стазе сем ова два врха не обилује видиковцима. Али је јако лепа шума кроз коју се пролази, а после се иде и преко лепих ливада.
- Од врха ћемо ићи стазама где ће се на многим местима појављивати одлични видиковци.
- Пролазимо поред Машине Чуке 1430мнв и напуштене карауле Вучи Дел.
- Затим се спуштамо другим гребеном који се зове Шипковица и прoлазимо преко врха Огорели Рид 1361мнв.
- Руј по димензијама није једна од највећих планина у Србији, али по неким својим карактеристикама спада у једне од најлепших. Може да се обилази у више дана, јер има неколико јако лепих сегмената са различитих страна. За више водича, као и планинара ова планина је једна од омиљених.
- Ноћење

25.06.2023, Недеља. Идемо на Влашку планину која је исто изузетно лепа и обилује видиковцима, не зна се који је лепши. Међу најбољим видиковцима су тачке са које се види Гребен планина и кањон Јерме, а ми ћемо све те локације обићи.

Подаци о стази: Дужина стазе 18км, кумулативни успон 900м, спуст 110м. Кондициона тежина: Средње тешка - тешка.

План акције:
- Први врх који обилазамо је Секулица 1363мнв. Налази се у шуми, нема видиковца, тако да ћемо само проћи поред њега
- Задржаћемо се на другом врху Врти Бог 1443мнв. Има панорамски поглед од 360 степени.
- Идемо на врх Паница 1442мнв.
- Проћи ћемо поред врхова Црвена Стена 1376мнв и Дрен 1324мнв.
- Успут ћемо пролазити поред интересантних формација стена, такође поглед са њих је одличан и имате утисак као да нисте на 1300 или 1400мнв већ да сте на много већој надморској висини. Некако је осећај величанствен када се налазите на тим стенама.
- Отићи ћемо до још два видиковца са којих се изузетно лепо види Гребен планина.
- Наставићемо гребеном и изаћи на видиковац Тиква 803мнв. Са тог видиковца је предиван поглед на кањон Јерме од стране манастира Поганово.
Заправо наша стаза ће ићи од једне на другу страну кањона Јерме.
- Силазимо до манастира светог Јована Богослова, познатијег под називом Поганово.
- Обићи ћемо најлепше делове кањона Јерме. Кањон Јерме у Републици Србији проглашен за заштићено природно добро са статусом — „Специјални резерват природе „Јерма”.
- Повратак за Београд.
- Очекивано време доласка око 23.

Пријаве:
- Пријаве код водича на телефон 064 2385635 (viber или sms) или e-mail alpesve@gmail.com
Петар Цветковић лиценца МБ 597, Александар Цветковић лиценца МБ 607

Цена:
- 6700 дин. Планира се мањи превоз. Наиме кроз кањон Јерме су пробијени тунели који су ниски и ту могу да прођу једино нижа возила. Велики аутобуси никако не могу, јер висине тунела су до 3.5м највише, ако не и до 3.2м на неким местима. Обезбеђен је превоз до свих локација, неке од стаза нису кружне, превоз ће нас чекати на другој страни планине, имамо 2 ноћења, смештај је скроман, али је добар и редовно се одржава, обезбеђена је чиста постељина и удобни су кревети. Собе су вишекреветне, нема двокреветних варијанти или по један кревет у соби. Има воде, тоалета и тушева, али су заједнички за више соба. Планинарске акције су намењене планинарима који нису захтевни, а опет се потрудимо да постоје добри услови где се ноћи, само што није луксуз. Важно је да је чисто и да су кревети удобни.

Плаћање:
- Уплата се врши преко рачуна 205-272296-37, НЛБ Комерцијална Банка АД, позив на број: 20230623, прималац ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун (уколико вам електронска апликација захтева цео број рачуна, потребно је додати 7 нула, треба уписати рачун 205-0000000272296-37).
- Пре него што уплатите обавезно проверите да ли има слободних места.
- Плаћање се врши пре акције, није могуће платити у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација. Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Потребно је да приликом пријаве одмах извршите уплату како бисте обезбедили место у групи (списак се прави према редоследу уплата и затвара се по попуњавању места).

Услови отказивања::
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција! Пробајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину (уколико замена није члан може се учланити).

Важне напомене::
- Храна из ранца (сендвичи, воће, чоколадице, орашасти плодови...). У појединим данима постоји могућност након стазе да се оде негде и организовано негде руча. То ћемо накнадно обавестити планинаре шта се планира.
- Препорука је да понесете најмање 2.5 л воде. Свакако ћете проценити количину воде према потребама и временским условима.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом (обавезна је) за текућу годину.
- Уколико немате планинарску картицу са маркицом за текућу годину, можете се учланити у нашем друштву. За више детаља о учлањењу: Кликни овде
- Преузимање картице и/или маркице је на састанку друштва или у превозу на акцији (картице и/или маркице се не шаљу на кућну адресу, нити достављају на локације у граду - немамо курирску службу).
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима (планинарске ципеле су обавезне без обзира на тежину акцију и доба године).
- Акције се не отказују услед лоших временских прилика према прогнозама (киша, снег, врућина ...).
- Због организације није могуће ићи на планинарску акцију уз коришћење сопственог превоза.
- Није дозвољено вођење кућних љубимаца на акцију.
- Превоз планинара је од Новог Београда до крајњег одредишта и назад, уз успутну паузу, и нису предвиђена успутна стајања ради уласка/изласка планинара.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- Уз план акције важе одредбе из Правилника о безбедном извођењу планинарских акција: Кликни овде и Изјава о ризицима и преузимању одговорности: Кликни овде које молимо да прочитате.
- О правилном понашању планинара молимо да прочитате Правилник ПСС: Кликни овде
- На основу Службеног гласника РС бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из Правилника о врсти и условима гаранције путовања.