ПΔ ОРФЕЈ


Акција бр. вВагански вис 473м, водопад ПлочникПΔ ОРФЕЈ покреће пројекат под називом планинарење средом. Великом броју људи више одговарају радни дани него викенди.

План: 10.06.2020, полазак у 08:00, општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Подаци о стази: Дужина 17.9км, кумулативни успон 500м, спуст 610м Кондициона тежина: Лака до средње тешкa.

- Стаза полази у селу Гараши од храма пророка Светог Илије и кретаћемо се већим делом кроз шуме, делимично преко ливада, поља и поред потока, тако да ћемо максимално избегавати макадам и асфалт.
- У близини манастира се види Паун стена, испод ње се налази мање налазиште Уранијума.
- Чим прођемо атаре села Гараши, врло брзо ћемо наићи на поток Циганкуља. Врло је интересантан крајолик око тог потока. Кретаћемо се кроз различите врсте шума од листопадних до четинарских. Тако да ће се мењати предели кроз које идемо.
- Само у једном делу стазе и то непосредно пре излаза на Вагански вис, ту ћемо ићи асфалтом неких 750м.
- Са Ваганског виса као и са неких других видиковаца на којима ћемо бити, ако је добра видљивост, могу се видети врхови многих планина, Повлен, Јабланик, Маљен, Медведник, Острвица, Рудник, Рајац, Сувобор, Цер, Букуља, Космај, Авала и тако редом.
- Од Ваганског виса мањи део стазе иде преко ливада, а онда улазимо у шуму и крећемо се преко неименованог врха, који је скоро исте висине као и Вагански вис. Тамо је углавном четинарска шума.
- После изласка из шуме идемо једним мањим делом кроз атаре Крушевице и са врха Дебелог брда имаћемо још један одличан видиковац.
- Убрзо након тога улазимо поново у шуму и наићи ћемо на Оњегов поток, затим на природни извор минералне воде. Има и напуштених воденица успут и могуће да ћемо видети и слапове на неким местима, као и мање водопаде. Њихова величина и да ли ће их бити зависи од тога колики ће бити водостај тог дана како их будемо обилазили. Цео део око брда Ваган је познат по великом броју потока, затим извора минералне воде и то у сваком селу их има. То је невероватно благо не само за тај крај, него је реткост и у Европи, да има толико чисте пијаће воде на тако малом простору.
- Посетићемо ушће два потока Оњег и Маџарица.
- У близини се поток Плочник и тамо ћемо видети један мањи истоимени водопад.
- Задњи део стазе ће бити лагани спуст, углавном кроз шуму ка магистралном путу где ће нас чекати превоз.
- Очекивани долазак у Београд до 21:00.


Цена:
- 1150дин ако буде преко 40 планинара, 1250дин до 40 планинара, 1350дин до 20 планинара. У цену није урачуната улазница у национални парк, прошле године је била 150дин. Ако буду промене, биће обавештени сви планинари
- Место у превозу резервишете уплатом целог износа цене акције.

Пријаве и уплате:
- Пријаве, информације и уплате код водича акције,
Петар Цветковић, лиценца МБ 597, тел: 064/3126630, info@pdorfej.com
Александар Цветковић, лиценца МБ 607, тел: 064/1356873

- Уплата најкасније до понедељка 08.06.2020 или до попуне групе.
- Уплата може лично или преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20200610/V. Ако електронска апликација неће да прихвати ову комбинацију, онда упишите 20200610-V. За детаљније податке контактирајте нас.

Обавештење у вези са ванредним мерама:
- Обавезно је да сваки планинар понесе заштитну маску и рукавице, користиће се у превозу.
- На стази поштовати физичку дистанцу од минимум 2м. У том случају се не морају користити заштитна средства, јер је активност на отвореном.
- Пре, у току и за време вожње, као и на стази, водити рачуна да нема руковања или било каквог другог физичког контатка, у том смислу не делити храну и воду (рецимо да се пије из исте флаше).

Напомене:
- Храна из ранца.
- Понети најмање 2л воде.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.