ПΔ ОРФЕЈСушица: Погледала, Жеђ и Љутица, Република СрпскаПлан: 14.05.2022, субота увече. Окупљање планинара у 22:45 до 22:50. Тачан полазак у 23:00. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Обилазимо Сушицу у Републици Српској, планина која гледа на кањон вијугаве реке Дрине, а са друге стране реке су Тара и Звијезда, а јужно од ње је Јавор планина. На Сушици се налазе три јако лепе локације, Погледала, Жеђ и Љутица, то су висоравни изнад кањона и на њима се налази по више врхова и видиковаца са којих се пружа изузетан поглед на Дрину и набројане околне планине. Видиковци спадају међу најлепше могуће. Сушица је у оквиру Националног парка Дрина у Републици Српској и под зоном је посебне заштите.

Имајући у виду да је учестао број људи који откажу и не уплате, а потребно је регулисати уплате због ангажовања одговарајућег превоза знатно унапред и плаћања превознику (кога не интересује број и разлози отказа, већ уплата за превоз по договору), измењени су услови пријављивања.:
- Проверите обавезно да ли има слободних места пре него што уплатите.
- Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Молба је да приликом пријаве одмах извршите уплату из више разлога, између осталог да се на време пошаље списак планинара превознику и због других организационих и административних обавеза и да резервишете за себе сигурно место у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација.
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција због трошкова превоза и других организационих трошкова. Покушајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на ту акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину или се може учланити.
- Уплата je преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20220515. За примаоца упишите ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун. За детаљније податке контактирајте нас.
- Учесници акције су у обавези по прописима да имају картицу са маркицом за текућу годину.
- Ако немате планинарску картицу учлањење је обавезно. На сајту постоји одељак за учлањење где је све детаљно објашњењо шта је потребно.
- Сајтови за временске прогнозе јако често погреше, тако да се не отказују акције због тога.

Биће организоване две стазе, лакша и тежа, нису кружне и завршавају се на различитим местима. Биће обезбеђени водичи за обе варијанте.

Подаци о лакшој стази: Дужина стазе 11.9км, кумулативни успон 690м, спуст 690м. Кондициона тежина: Средње тешкa. Ова стаза обухвата врхове и видиковце на локацијама Погледала и Жеђ.

Подаци о тежој стази: Дужина стазе 15км, кумулативни успон 1100м, спуст 850м. Кондициона тежина: Средње тешкa - Тешка. Стаза обухвата локације Погледала, Жеђ и Љутица и другом стазом се иде до превоза у односу на лакшу варијанту.

План акције:
- У плану је да идемо квалитетнијим превозом, тако да ће многи од вас моћи да спавају, јер су седишта удобна и комфорнија.
- Стижемо на почетну тачку пешачења рано ујутру у недељу 15.05.2022. Већ ће бити видљиво или макар првих пола сата ће бити потребне батеријске лампе.
- Излазимо на прелепи гребен Сушице и прво обилазимо Погледала, то је систем од више видиковаца и врхова. Највећи врх обележен на мапи је 1125мнв, други по висини 1104мнв, трећи 1049мнв. Обићи ћемо и више видиковаца на том делу.
- Настављамо преко врха 1084мнв и даље се крећемо ка другој локацији Жеђ, исто систем од више врхова и видиковаца. Један од обележених врхова има коту 1130мнв.
- Након обиласка локација Погледала и Жеђ, део групе која иде лакшом стазом, наставиће до превоза, док ће група која иде тежом стазом ићи даље гребеном ка локацији Љутица.
- Љутица има два издвојена врха исте висине по 1238мнв. Преко оба ћемо проћи, као и преко више неименових видиковаца.
- После ће група наставити гребеном и у једном тренутку ће се одвојити од њега и кренути ка превозу.
- Са свих видиковаца су прелепи погледи на Дрину и околне планине. Све су то зоне националних паркова са обе стране Дрине, тако да је природа изузетно лепа.
- Очекивани долазак у Београд до 22:00.

Фото: Бранко Матић

Цена:
- 2700дин.

Пријаве:
- Пријаве, информације и уплате код водича акције,
Александар Цветковић, лиценца МБ 607, Петар Цветковић, лиценца МБ 597, тел: 064/1356873, alpesve@gmail.com

Напомене:
- Храна из ранца.
- Понети најмање 2л воде.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- На основу Службеног гласника РС, бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из правилника.