ПΔ ОРФЕЈСтазама подгорских хајдукаАко си кадар стићи и утећи и на страшном месту постојати, придружи нам се у шетњи хајдучком стазом хајдука Ђурице.

Недалеко од пута Осечина - Љубовија, у подгорском селу Братачић смештено је спомен обележје, у народу локација звана Топ. На том месту 1806. године храбри подгорски хајдуци су започели рат за ослобођење од Турака и то против знатно бројније војске предвођене сребреничким Хаџи-бегом. У тренутку када су скоро изгубили битку, прота Матеја Ненадовић се појавио у пратњи 60 коњаника и доведен је топ. Турци су помислили у наредних неколико дана да је да је стигло огромно појачање и повукли су се у утврђење Соко град на Соколским планинама. Ова битка је претходница далеко чувеније битке која се одиграла на Мишару. Мало ко зна о боју на Братачићу, а та битка је изузетно важна за даља напредовања у Првом српском устанку. Планинари ће одати почаст свим хајдуцима на месту где се одиграла битка на том брду, односно код споменика који је реплика топа проте Матеје Ненадовића.

Да није било битке на Братачићу, селу у општини Осечина, како историчари тврде, велико је питање да ли би Мишар био највећа српска победа у Првом српском устанку. Сем ове битке, постојала је још једна, бој на Чокешини, Леополд Ранке је назвао битку српским Термопилима.

Стаза је потпуно нова и истражена је. У овом периоду вегетација буја и изгледа природа предивно.

Лагана је шетња, тако да ћемо у повратку свратити до базена, цена улазнице је 200 динара и након купања биће организован ручак. Наравно ако некоме не одговара купање и не би желео ручак, свако ко се пријави нек се изјасни посебно о ручку да ли жели ручак или ће понети храну са собом. Детаљи о ручку биће касније саопштени.

План: 09.07.2022, окупљање планинара од 05:45 до 05:50. Тачан полазак у 06:00. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Имајући у виду да је учестао број људи који откажу и не уплате, а потребно је регулисати уплате због ангажовања одговарајућег превоза знатно унапред и плаћања превознику (кога не интересује број и разлози отказа, већ уплата за превоз по договору), измењени су услови пријављивања:
- Проверите обавезно да ли има слободних места пре него што уплатите.
- Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Молба је да приликом пријаве одмах извршите уплату из више разлога, између осталог да се на време пошаље списак планинара превознику и због других организационих и административних обавеза и да резервишете за себе сигурно место у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација.
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција због трошкова превоза и других организационих трошкова. Покушајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на ту акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину или се може учланити.
- Уплата je преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20220709. За примаоца упишите ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун. За детаљније податке контактирајте нас.
- Учесници акције су у обавези по прописима да имају картицу са маркицом за текућу годину.
- Ако немате планинарску картицу учлањење је обавезно. На сајту постоји одељак за учлањење где је све детаљно објашњењо шта је потребно.
- Сајтови за временске прогнозе јако често погреше, тако да се не отказују акције због тога.

Подаци о стази: Дужина стазе 15км, кумулативни успон 400м, спуст 400м. Кондициона тежина: Лака до средње тешка. Стаза иде преко предивних ливада, пашњака, воћњака и шума.

План акције:
- Прву локацију коју обилазимо, то је спомен-обележје Топ на 372мнв. На том месту се и одиграо бој на Братачићу. Ту правимо и прву паузу.
- Одлазимо на Кик 459мнв.
- Настављамо преко Парлога 425мнв.
- Проћи ћемо Гајевачким шумама где су главу изгубили многи Турци и проћи раскршћа на којима се виле окупљају. Водите рачуна да не станете на "Виловско коло" да не лутате ноћима. Биће више прича и објашњена у вези са легендама подгорског краја.
- Након лагане шетње идемо до превоза.
- Одлазимо до олимпијског базена на купање, наравно ко жели.
- Након купања биће организован ручак, ко се унапред пријави.
- Очекивани долазак у Београд око 22:00.

Фото: Дистрикт. Види се спомен-обележје Топ на брду код Братачића.

Цена:
- 1800дин.

Пријаве:
- Пријаве, информације и уплате код водича акције,
Александар Цветковић, лиценца МБ 607, Петар Цветковић, лиценца МБ 597, тел: 064/1356873, alpesve@gmail.com

Напомене:
- Храна из ранца.
- Понети најмање 2л воде.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- На основу Службеног гласника РС, бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из правилника.