ПΔ ОРФЕЈСкривене лепоте УвцаПлан: 17.10.2021, полазак у 06:00, општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Насловна фотографија је са видиковца који слови да је најлепши на Увцу. Све је наравно ствар личног укуса и доживљаја. Дакле обилазимо за већину људи непознате локације, а које су још атрактивније. Увцу се углавном прилази са северне стране која припада планини Јавор. Ми ћемо ићи са јужне стране, прилаз са Златара и кретаћемо се потпуно другим стазама и изаћи на места која су још лепша у односу на стазу којом иде 95 посто људи. Притом већи део стазе уз меандре Увца на Јавору је огољен, а на Златару има делова на стази под шумом. Тако да ћемо уживати и у јесењим бојама шумског лишћа.

Подаци о стази: Дужина стазе 14.5км, кумулативни успон 490м, спуст 490м. Кондициона тежина: Средње тешка. Уз напомену да заправо је више комбинација лаке до средње тешке.

План акције
- Идемо преко Чачка, Ужица и Златибора, даље преко Нове Вароши ка Сјеници.
- Проћи ћемо у непосредној близини врха Софриште 1270мнв, након тога поред неименоване коте 1279мнв.
- Успут ћемо са неких локација видети делове Вељушничке клисуре. У њој се налази река Вељушница која се улива у Сјеничко (Увачко) језеро као и низ пећина које су тешко доступне (Шиљата, Велика, Ђаволска, Струбна и још многе друге). - Настављамо ка врху Чемерник 1334мнв. Са њега се пружа леп поглед на део Увачког (Сјеничког) језера које тамо и највеће и најшире. То ће уједно бити и највиша тачка на стази.
- Идемо на могуће и најлепши видиковац на Увцу, Велики врх или Ледени видиковац (јер се налази изнад чувене Ледене пећине). Насловна фотографија је управо снимљена са тог видиковца.
- Кретаћемо се планинарском стазом изнад меандара Увца. Имаћемо успут неколико неименованих видиковаца.
- Највероватније ћемо са многобројних видиковаца моћи да видимо из близине Белоглаве супове.
- Излазимо на још један одличан видиковац, Равни крш.
- Обићи ћемо Ушачку пећину. Може се ући и велика је пећина, али ћемо се ми кретати само у уводном делу пећине, где је безбедно и близу је у односу на главни улаз. Пожељно је да се понесу чеоне батеријске лампе за разгледање пећине.
- Увац је и познат по разгранатом систему пећина, од којих је највећи систем Ушачких пећина, укупне дужине преко 6000м. Највећи део тог система чини Ушачка пећина и у њу ћемо и ући. Постоје још пећина у оквиру Увца, попут Тубићке, Јаворске и тако редом.
- Другим путем настављамо ка превозу.

- Очекивани долазак у Београд око 23:00.

Цена:
- 2500дин. У цену није урачуната такса за улазак у Наџионални парк Увац. Цена је у јуну била 100 динара, ако нису нешто мењали у међувремену.
- Место у превозу резервишете уплатом целог износа цене акције.
- Не примамо уплате у превозу.
- Молба је да приликом пријаве одмах извршите и уплату, будући да се резервација одговарајућег превоза врши на основу броја уплата, а не броја пријава. Такође, превоз је неопходно резервисати више дана пре акције. Пријаве без евидентиране уплате до наведеног датума за уплату одређене акције, биће поништене. Разлог томе је, поред организације превоза, и нове пријаве које су на чекању.
- Проверите да ли има слободних места пре него што уплатите.
- Уплата најкасније до уторка 12.10.2021.
- Уплата може преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20211017. За примаоца упишите ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун. За детаљније податке контактирајте нас.
- Сем рачуна уплата може лично на састанку друштва, сваког уторка од 17 до 19 часова.
- Најавите се телефоном (позив или СМС) пре него што дођете на састанак, јер понекад уторком се неће одржавата састанак, посебно ако су празнични дани или из неког другог разлога.
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција због трошкова превоза и других организационих трошкова. Могуће је место уступити другом планинару, неопходно је да има планинарску картицу са маркицом за текућу годину или се може учланити.

Пријаве:
- Пријаве, информације и уплате код водича акције,
Александар Цветковић, лиценца МБ 607, Петар Цветковић, лиценца МБ 597, тел: 064/1356873, alpesve@gmail.com

Напомене:
- Храна из ранца.
- Понети најмање 3л воде.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- На основу Службеног гласника РС, бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из правилника.