ПΔ ОРФЕЈРтањ целим гребеномПромењен је телефон за пријављивање и информације, зовите на 064 2385635.

План: 03.12.2022 се креће у 06:00. Окупљање планинара је од 05:45 до 05:50. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Биће организоване две стазе, тешка и средње тешка. Тежа је из села Луково, а средње тешка из села Ртањ. Навести током пријаве коју стазу бирате. Групе ће се у старту раздвојити, јер се не креће са исте тачке јако су удаљене стартне локације за ове две стазе.

Тежа стаза је једна од најлепших и најатрактивнијих у Србији. Када будемо пролазили гребеном све време ћемо имати поглед на све стране.

Услед кратког дана процена је да ћемо користити батеријске лампе приликом повратка, тако да је пожељно сваки учесник да има и тај део опреме. Уопште није компликовано ићи по мраку, јер батеријске лампе осветле терен јако добро, тако да се све види. И то је део планинарења, где се препоручује да сви макар једном прођу кроз то ноћно искуство, да би могли да се сналазе у било којим временским условима.

Подаци о тежој стази: Дужина стазе 14.1км, кумулативни успон 1350м, спуст 1100м. Кондициона тежина: Тешка. Стаза захтева бољу кондицију учесника.

План акције:
- Стаза креће из села Луково.
- Гребенска тура је изузетно лепа и са западне стране прилазимо врху.
- Излазимо на врх Кусак 1309м.
- Настављамо на Пресло 1405м.
- Излазимо на Шиљак 1565м, то је и највиши врх Ртња.
- Ртањ је на много доброј локацији и са врха се пружају погледи, посебно када је велика видљивост ка огромном броју планина, не само у Србији, већ и у иностранству.
- Са врха следи спуст ка југоисточном делу и идемо у село Ртањ.
- Идемо до превоза.
- Очекивани долазак у Београд око 22:30.

Подаци о средње тешкој стази: Дужина стазе 14.5км, кумулативни успон 970м, спуст 970м. Кондициона тежина: Средње тешка.

План акције:
- Креће из села Ртањ.
- Завршни успон је нешто захтевнији.
- Излази се на Шиљак 1565м.
- Планинари се враћају истом стазом.
- Напомена: постоји могућност да се продужи ова стаза за неколико километара и да се оде до видиковаца који су лепи. Обично остане слободног времена и пракса показује да сви одлуче да оду и на те додатне локације, тако да ће и та група видети део лепог гребена. Наравно ако неко жели искључиво да иде на ту стандардну стазу, основну варијанту може и та опција, јер је избор на лицу места када будемо дошли до једног раздвајања.

Пријаве:
- Пријаве код водича искључиво на телефон 064 2385635
Петар Цветковић, лиценца МБ 597, Александар Цветковић, лиценца МБ 607, alpesve@gmail.com

Цена:
- 2500дин.
- Уплата je преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20221203. За примаоца упишите ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун. За детаљније податке контактирајте нас. Јако ретко се дешава да мора да се дода (ко користи електронске апликације) још 7 нула, односно број рачуна је 205-0000000272296-37
- Проверите обавезно да ли има слободних места пре него што уплатите.
- Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Молба је да приликом пријаве одмах извршите уплату из више разлога, између осталог да се на време пошаље списак планинара превознику и због других организационих и административних обавеза и да резервишете за себе сигурно место у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација.
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција због трошкова превоза и других организационих трошкова. Покушајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на ту акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину или се може учланити.

Напомене:
- Храна из ранца.
- Понети најмање 2.5л воде. Наравно неким људима није потребно толико воде, а некима је потребно више. Није та количина меродавна за сваку особу.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Учесници акције су у обавези по прописима да имају картицу са маркицом за текућу годину.
- Ако немате планинарску картицу учлањење је обавезно. На сајту постоји одељак за учлањење где је све детаљно објашњењо шта је потребно.
- Имајући у виду да је учестао број људи који откажу и не уплате, а потребно је регулисати уплате због ангажовања одговарајућег превоза знатно унапред и плаћања превознику (кога не интересује број и разлози отказа, већ уплата за превоз по договору), измењени су услови пријављивања:
- Сајтови за временске прогнозе јако често погреше, тако да се не отказују акције због тога.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- На основу Службеног гласника РС, бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из правилника.