ПΔ ОРФЕЈРњос, Нашушковски камик и Гребен планинаБиће организована два ноћења (петак на суботу и субота на недељу) и успон на две планине. Ограничен је смештајни капацитет. Чисто је и уредно, постоје тоалети, топла вода и купатила. Собе су вишекреветне. Понети чисту постељину: чаршав, пресвлаке за јастук и ћебе. Није потребно носити ћебе и јастук. Кревети су удобни и чиста су ћебад, као и јастуци. Наравно свако нек понесе сапун, шампон, прибор за личну хигијену.

Обилазимо удаљене локације (у односу на Београд) близу границе са Бугарском. Најближа већа места су Димитровград и Бабушница.

Гребен планина са својим шиљастим врховима је једна од најатрактивнијих у Србији и припада планинама алпског типа. Поред ње то су Сува планина и Велики крш. Један део Гребен планине улази у Бугарску. У скорије време ова планина је добила надимак српски Матерхорн због свог специфичног изгледа и конфигурације.

Рњос и Нашушковички камик су стеновити врхови који припадају венцу Столске планине и изузетно ретко се обилазе. Потпуно неправедно запостављени прелепи врхови. Столска планина креће од Суве планине и завршава се код Руја. Рњос је највиши врх. Не треба мешати Стол код Бора са Столском планином. То су две потпуно различите локације. Нашушковички камик се најређе обилази, а са њега је предиван поглед на Влашку и Гребен планину, као и на још неколико околних.

План: 05.08.2022 се креће у 18:30. Окупљање планинара је од 18:15 до 18:20. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Стижемо до смештаја у касним вечерњим часовима.
Ноћење.

Имајући у виду да је учестао број људи који откажу и не уплате, а потребно је регулисати уплате због ангажовања одговарајућег превоза знатно унапред и плаћања превознику (кога не интересује број и разлози отказа, већ уплата за превоз по договору), измењени су услови пријављивања:
- Проверите обавезно да ли има слободних места пре него што уплатите.
- Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Молба је да приликом пријаве одмах извршите уплату из више разлога, између осталог да се на време пошаље списак планинара превознику и због других организационих и административних обавеза и да резервишете за себе сигурно место у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација.
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција због трошкова превоза и других организационих трошкова. Покушајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на ту акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину или се може учланити.
- Уплата je преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20220805. За примаоца упишите ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун. За детаљније податке контактирајте нас.
- Учесници акције су у обавези по прописима да имају картицу са маркицом за текућу годину.
- Ако немате планинарску картицу учлањење је обавезно. На сајту постоји одељак за учлањење где је све детаљно објашњењо шта је потребно.
- Сајтови за временске прогнозе јако често погреше, тако да се не отказују акције због тога.

Субота, 06.08.2022.

Подаци о стази: Дужина стазе 17.7км, кумулативни успон 1050м, спуст 1050м. Кондициона тежина: Средње тешка - тешка. Уз напомену да је гребенски део стазе захтевна деоница и није та стаза за почетнике и за особе које имају страх од висина и преласка преко стена. Ово је изузетно важна информација да би се пријављивале особе психофизички спремне за такве стазе. Наравно стаза није алпинистичког типа (нема вертикала и слично), али зехтева опрез и тим сегментом ће се група кретати пажљиво и компактно, неће се нико раздвајати. Само један краћи сегмент на стази је захтевнији док је већински остатак стазе поприлично технички једноставан и лаган и нема стрмих нагиба.

План акције:
- У раним јутарњим часовима стижемо на почетну тачку.
- У првом делу стазе је поприлично широк пут и скоро да је све равно. То је изузетно лаган део стазе.
- Стижемо до манастира Светог Јована.
- Настављамо преко локације Манастирско.
- Излазимо на превој Прежа.
- Одатле креће гребенски део стазе и први део тог гребена је лаган. Ићи ћемо кроз шуму и лако је проходно, скоро да нема висинске разлике.
- Пролазимо неименовани врх 1238мнв.
- Наилазимо на најзахтевнију стеновиту локацију која се назива Нож.
- Излазимо на врх Бежаниште 1338мнв, негде се обележава врх и као Бежениште.
- Идемо до превоза.
- Ако остане слободног времена можемо се купати у олимпијском базену. Ради до 19 часова и цена улазнице је у овом тренутку 180 динара.
- Ноћење.

Недеља, 07.08.2022.

Подаци о стази: Дужина стазе 16.5км, кумулативни успон 790м, спуст 670м. Кондициона тежина: Средње тешка. Стаза није захтевна. Једино постоје нешто условно стрмије краће деонице ка врховима Рњос и Нашуковички камик, где је је стеновита конфигурација, али ти сегменти нису посебно технички захтевни. Само се хода опрезније. Остатак стазе је лаган.

План акције:
- У раним јутарњим часовима стижемо на почетну тачку.
- Пролазимо поред неименованог врха Кукла 921мнв. И преводу значи лутка.
- Прелазимо преко Вланоисовог рида.
- Ко жели може изаћи на врх Китка 1135мнв. У преводу значи букет, везица.
- Посећујемо врх Нашушковички камик 1156мнв. На неким мапама обележен као Нашушковски камик. Са њега је изузетно леп поглед пре свега на Гребен и Влашку планину. Наравно види се и Руј и још многе друге планине као на длану.
- Стаза даље води гребеном Столске планине и пролазимо у непосредној близини врха Голема глава 1205мнв.
- Са леве стране ће нам бити врх Љиљаче 1181мнв.
- Са десне стране ће нам бити врх Пејчов камик 1149мнв.
- Излазимо на врх Рњос 1276мнв и уједно и највиши врх Столске планине.
- Идемо преко врха Поглавје 821мнв.
- Очекивани долазак у Београд око 23:00.

Цена:
- 5600дин.

Пријаве:
- Пријаве, информације и уплате код водича акције,
Петар Цветковић, лиценца МБ 597, тел: 064/1356873, Александар Цветковић, лиценца МБ 607, alpesve@gmail.com

Напомене:
- Храна из ранца или се може јести у местима где ћемо пролазити.
- Понети најмање 2.5л воде на сваку стазу. Наравно неким људима није потребно толико воде, а некима је потребно више. Није та количина меродавна за сваку особу.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- На основу Службеног гласника РС, бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из правилника.