ПΔ ОРФЕЈ20 врхова на Рили преко 2500мнв за 7 данаТелефон за пријављивање и информације: 064 2385635.

Важна порука за Рилу.
Број места је ограничен, такође власници смештаја траже да им се унапред уплати за ноћења, тако да ћемо негде могуће и већ почетком маја оформити групу. Јављамо на време да сви знају ако планирају Рилу, да је важно ако будете у могућности да се знатно раније пријавите. На списку се стављају људи који уплате, то је резервација места. Акција је предивна, али мора се водити рачуна и о овом јако важном сегменту у вези са организацијом смештаја и пријавама на време. Власници многих локација у иностранству траже сигурност и гаранције за групе.

Први дан: 17.07.2023 се креће у 06:00. Окупљање планинара је од 05:45 до 05:50. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: : Кликни

За 7. дана обићи ћемо 20. врхова преко 2500 мнв и већи број горских језера. Ићи ћемо на места изузетне лепоте, где је потпуно дивља природа, далеко од цивилизација. Имаћемо три ноћења у једном смештају, а онда се пребацујемо у праву дивљину и тамо ћемо имати још три ноћења. Тај део Риле је и најмање посећен, јер до тог смештаја не могу да дођу ни џипови, нити специјални камиони, заправо ниједно транспортно возило. Само се пешице стиже. Имајући у виду да ће у појединим данима бити праве захтевне планинарске стазе са више врхова, тада је понуђена и лакша варијанта за особе које нису у идеалној концидији. Дакле на те теже стазе ће ићи планинари који су искуснији и психофизички спремнији. На лакше ће ићи углавном почетници и људи који немају посебну кондицију. Свако ко је био на Рили, зна колико је лепа та планина.

План за ову вишедневну акцију је дуго припреман.

Подаци о стази: Дужина стазе 11км, кумулативни успон/спуст по 770м. Кондициона тежина: Средње тешка.
- Стижемо у поподневним часовима на полазну тачку.
- Идемо на локацију Костадинкина скала 1862 мнв. Одличан видиковац и природа око ње је изузетна.
- Са видиковца је одличан поглед ка Мусали 2925 мнв, онда ка врховима Скакавец 2706, Погледец (Јозола) 2691 мнв, а поред њих се види још много врхова. Имаћемо и поглед ка долини реке Леви Искар.
Ноћење.

2. дан, 18.07.2023, уторак
- Понуђене су две стазе, лакша и тежа:
- Лакша стаза: Дужина стазе 10км, кумулативни успон 500м, спуст 500м. Кондициона тежина: Лака. Обухвата обилазак 7 рилских језера која се називају: Суза, Око, Бубрег, Близанац, Тролистник, Рибно и Доње језеро. Група се враћа до места поласка и превозом одлази до места где ће чекати јачу групу.
- Тежа стаза: Дужина стазе 19.5км, кумулативни успон 1150м, спуст 1500м. Кондициона тежина: Средње тешка - тешка. Обухвата 7 рилских језера и врхове Вазов (други назив Дамга) 2670мнв, Додов (други назив Друшљавишки врх) 2661м, Маљовица 2729м, Еленин врх 2669м, Еленино језеро и Урдини језера. То је једна од најлепших гребенских тура на Рили. Са свих страна прелепи видиковци, врхови и језера. Ноћење.

3. дан, 19.07.2023, среда, понуђене су две стазе, лакша, тежа:
- Лакша стаза: Дужина стазе 14км, кумулативни успон 760м, спуст 760м. Кондициона тежина: Средње тешка. Иде се и враћа истом стазом, која пролази поред Мусаленских језера, онда Алековог и Леденог језера и обухвата највећи врх на Балкану, врх Мусала, 2925мнв. То је истовремено и најлакша могућа стаза до Мусале и натраг, којом се пењу већина планинара.
- Тежа стаза: Дужина стазе 15км, кумулативни успон 950м, спуст 950м. Кондициона тежина: Тешка. Оба крака су гребенског типа, ићи ћемо врхова Алеко 2713мнв, Мусала 2925мнв, Малка Мусала 2902мнв и Иречек 2852мнв. Повратак је другим гребеном преко врха. Ова стаза не пролази поред језера.
Ноћење.

4. дан, 20.07.2023, четвртак
- Подаци о стази: Дужина стазе 19.7км, кумулативни успон 1400м, спуст 1000м. Кондициона тежина: средње тешка - тешка. Стаза пролази поред Јончевог језера, онда Поповокапског језера. Пењемо се на врх Водни чал 2683мнв, можемо обићи још један врх, али није обавезан за свакога, то је врх Маринковица 2536мнв. Стићи ћемо до Рибних језера.
- Важна напомена: Имајући у виду да је то тежа стаза, постоји могућност да се дође до смештаја на други начин (да се превозом одвезу неколико планинара који сматрају да нису у могућности да пређу ту стазу) до локације одакле је 11.5км до смештаја и лаганом стазом, за неких 3.5 до 4 сата се стиже у дом. Ноћење.

5. дан, 21.07.2023, петак
- Подаци о стази: Дужина стазе 15км, кумулативни успон/спуст по 1000м. Кондициона тежина: средње тешка - тешка. Пењемо врх Кјоравица (други назив Острец) 2612мнв, затим Рилец 2713мнв и Теодосијеве Карауле 2667мнв, обилазимо Џендемска (други назив Ђавоља језера) и Смрадливото језеро. Ђавоља језера представљају групу од 7 ледничких језера на висинама од 2294мнв до 2445мнв која отичу из једног у друго. Од њих се формира Ђавоља река, лева притока Рилске реке.
- Ноћење.

6. дан, 22.07.2023, субота
- Подаци о стази: Дужина стазе 16.5км, кумулативни успон/спуст по 1100м. Кондициона тежина: средње тешка. Гребенска тура, пењемо се на врхове Јосифица 2697мнв, Венеца 2600мнв, Шишковица 2669мнв, В’зела 2581мнв, Погледец (други назив Јозола) 2691мнв. Напомена: постоји могућност да се скрати стаза, односно да се не пење Јосифица и Погледец, тиме се скраћује стаза за 2км и смањује висинска разлика за неких 200м, тако да ће краћа стаза бити 14.5км и успон/спуст по 900м.
Бонус: након стазе, можемо обићи још два врха Павлев врх 2667мнв и Канарата 2700мнв или уместо тог врха да се оде на врх Караланица или Черна (Црна) пољана 2716мнв. Ноћење.

7. дан, 23.07.2023, недеља
- Две су засебне стазе: прва стаза је до превоза и возимо се до Рилског манастира, а друга стаза је обилазак Стопских пирамида. Обе стазе спадају у лагане.
- Подаци о стази 1: Дужина стазе 11.8км, кумулативни успон 150м, спуст 900м. Кондициона тежина: лака стаза.
- Обилазимо Рилски манастир, најпознатији и могуће и најлепши у Бугарској.
- Подаци о стази 2: Дужина стазе 3км, кумулативни успон/спуст по 180м. Кондициона тежина: лака стаза.
- Обилазимо Стопске пирамиде (сличне као Ђавоља варош у Србији, само што су знатно веће).
- Повратак за Београд.
- Очекивано време доласка око поноћи.

На фотографији је поглед са врха Јосифица ка Рибним језерима и околним врховима од којих су неки и преко 2700мнв.

Пријаве:
- Пријаве код водича на телефон 064 2385635 (viber или sms) или e-mail alpesve@gmail.com
Петар Цветковић лиценца МБ 597, Александар Цветковић лиценца МБ 607

Цена:
- 12.000 динара на рачун и 95 евра на лицу места.
- Место у превозу резервишете уплатом целог износа цене акције.
- У цену је укључено 6 ноћења, превоз, путарине у Србији, вињете у Бугарској, плаћени паркинзи и организациони трошкови. Километража ће бити знатно већа, него само да се иде од Боровеца и натраг, јер ћемо направити још могуће око 400 додатних километара око Риле, јер ће превоз у појединим данима и по 150км да кружи око Риле од почетне до крајње тачке, јер више стаза нису кружне. У организационом смислу је ово једна од сложенијих вишедневних акција.
- У цену нису урачунате карте за жичаре (два пута ћемо их користити), исхрана, индивидуални трошкови, као и улазница за стопске пирамиде.

Плаћање:
- Уплата се врши преко рачуна 205-272296-37, НЛБ Комерцијална Банка АД, позив на број: 20230717, прималац ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун (уколико вам електронска апликација захтева цео број рачуна, потребно је додати 7 нула, треба уписати рачун 205-0000000272296-37).
- Пре него што уплатите обавезно проверите да ли има слободних места.
- Плаћање се врши пре акције, није могуће платити у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација. Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Потребно је да приликом пријаве одмах извршите уплату како бисте обезбедили место у групи (списак се прави према редоследу уплата и затвара се по попуњавању места).

Услови отказивања::
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција! Пробајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину (уколико замена није члан може се учланити).

Важне напомене::
- Храна из ранца или ко жели, постоји могућност да се спрема храна где будемо ноћили.
- Први смештај где ћемо имати прва три ноћења бићу близу превоза.
- Други смештај где су остала три ноћења је у срцу Риле и у изузетно лепом окружењу, али до њега се долази само пешице. Собе су вишекреветне и за сад постоје само неколико тушева и тоалета. Тај смештај је далеко скромнији од првог, али природно окружење је далеко лепше. Храна и сва потребна опрема за дом се доноси коњима, јер не може ниједно возило да приђе планинарском дому. Километрима око планинарског дома је нетакнута дивљина, управо тамо ћемо и направити планинарске туре. У томе је и драж туре, што се изузетно ретко воде планинари на те локације, а природа је невероватно лепа. Ко не зна како изгледају праве планинарске туре, ван цивилизације, ово је права прилика да осетите шта то значи уживо.
- Собе су вишекреветне.
- У оба смештаја има струје, топле воде и хране. Постељину не треба носити са собом.
- Ко се одлучи да крене, мора знати јако важну информацију, да припреми за пут два ранца или ранац и торбу, Посебно ћете припремити ствари за прву половину туре, где су ноћења у првом смештају и ствари за другу половину туре, где су ноћења у планинарском дому. Након што завршимо планинарења у првом делу туре, један ранац или торба ће се оставити после трећег ноћења у превозу, а други ранац ћете понети за наредна три ноћења, да би максимално растерили тежину која се носи на леђима. Планинарска акција је осмишљена изузетно динамично са много детаља, тако да ћете имати осећај да нисте били недељу дана, него као да сте били месец дана на планини. Рила важи за једну од најлепших планина на Балкану и има око 170 планинских језера.
- Здравствено-путно осигурање није обавезно, али је пожељно имати.
- Понети пасош, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом (обавезна је) за текућу годину.
- Увек је важно правило да се сви на планинарским акцијама подређујемо правилима групе и да не буде лични интерес изнад интереса већине. Потребна је увек толеранција између свих људи, што значи и одређена лична одрицања у корист доброг функционисања групе. Исто важи како у смештају, тако и на стази. У 95 посто све функционише беспрекорно и сви смо као једно и људи су задовољни, али ово је текст пре свега за људе који се пријављују по први пут на вишедневне акције, да знају да ипак ово није туристичка тура где имате своју собу или је делите са још једном особом и да имате купатило у истој соби и не делите га са осталима из других соба и да искључиво сами одређујете своје време и активности или их мењате на лицу места. Такође у појединим вишекреветним собама ће бити спојени кревети или чак и брачни, али ће бити растојања за две особе. Овде се све прилагођава групи и све је заправо јако једноставно и људи задовољни, али ако смо сви толерантни и поштујемо се. И онда буду идеалне планинарске туре и одлично дружење и уживање. Тако да верујемо да ће и овог пута бити све како треба.
- Јако је битно напоменути да је ово планинарска акција вишедневна, а зна се да су планинари мање захтевни, тако да очекујемо да се пријављују искључиво планинари који немају високих захтева у погледу луксуза (нпр. хотела са пет звездица и слично). Овде тог луксуза нема, а постоји изузетно лепа природа која то итекако компензује. Све има своје.
- Наравно свако нек носи прибор за хигијену.
- На стазе препорука је да понесете најмање 3 л воде. Свакако ћете проценити количину воде према потребама и временским условима.
- Уколико немате планинарску картицу са маркицом за текућу годину, можете се учланити у нашем друштву. За више детаља о учлањењу: Кликни овде
- Преузимање картице и/или маркице је на састанку друштва или у превозу на акцији (картице и/или маркице се не шаљу на кућну адресу, нити достављају на локације у граду - немамо курирску службу).
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима (планинарске ципеле су обавезне без обзира на тежину акцију и доба године).
- Акције се не отказују услед лоших временских прилика према прогнозама (киша, снег, врућина ...).
- Због организације није могуће ићи на планинарску акцију уз коришћење сопственог превоза.
- Није дозвољено вођење кућних љубимаца на акцију.
- Превоз планинара је од Новог Београда до крајњег одредишта и назад, уз успутну паузу, и нису предвиђена успутна стајања ради уласка/изласка планинара.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- Уз план акције важе одредбе из Правилника о безбедном извођењу планинарских акција: Кликни овде и Изјава о ризицима и преузимању одговорности: Кликни овде које молимо да прочитате.
- О правилном понашању планинара молимо да прочитате Правилник ПСС: Кликни овде
- На основу Службеног гласника РС бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из Правилника о врсти и условима гаранције путовања.