ПΔ ОРФЕЈРетезат, РумунијаПланина Ретезат је позната као Трансилванијски Алпи и прва је планина која је проглашена за национални парк у овој земљи и под заштитом је UNESCO. Покрива преко 380 квадратних километара. Једна четвртина планине је виша од 1.800 m надморске висине. Област Ретезат планине је углавном од гранита и ледника. Овај национални парк је богат језерима и водопадима.

За улазак у Румунију је потребан пасош и не треба ниједан други документ. Укинути су разни Ковид сертификати, потврде о вакцинацијама и слично. По прописима свако ко излази из било које земље чланице ЕУ, мора имати пасош који траје дуже од 90 дана у том тренутку. Тако да обратите пажњу само на детаљ до ког датума вам траје пасош. Мора најмање до краја септембра да буде валидан.

План: 23.07.2022 се креће у 20:00. Окупљање планинара је од 19:45 до 19:50. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Имајући у виду да је учестао број људи који откажу и не уплате, а потребно је регулисати уплате због ангажовања одговарајућег превоза знатно унапред и плаћања превознику (кога не интересује број и разлози отказа, већ уплата за превоз по договору), измењени су услови пријављивања:
- Проверите обавезно да ли има слободних места пре него што уплатите.
- Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Молба је да приликом пријаве одмах извршите уплату из више разлога, између осталог да се на време пошаље списак планинара превознику и због других организационих и административних обавеза и да резервишете за себе сигурно место у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација.
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција због трошкова превоза и других организационих трошкова. Покушајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на ту акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину или се може учланити.
- Уплата je преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20220724. За примаоца упишите ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун. За детаљније податке контактирајте нас.
- Учесници акције су у обавези по прописима да имају картицу са маркицом за текућу годину.
- Ако немате планинарску картицу учлањење је обавезно. На сајту постоји одељак за учлањење где је све детаљно објашњењо шта је потребно.
- Сајтови за временске прогнозе јако често погреше, тако да се не отказују акције због тога.

Подаци о стази: Дужина стазе 14.5км, кумулативни успон 1350м, спуст 1350м. Кондициона тежина: Средње тешка - тешка.

План акције:
- У раним јутарњим часовима стижемо на почетну тачку.
- Кретаћемо се углавном кроз густу нетакнуту букову и четинарску шуму.
- Стижемо на превој Мунчелу (Șaua Muncelu) 1587мнв.
- Стаза пролази непосредно поред врха Прелучеле (Prelucele) 2265мнв. Ко хоће, може и да се попне на њега, на око 100м је од главне стазе.
- Настављамо ка врху Ретезат 2485мнв. То ће бити и највиши врх на стази који ћемо обилазити.
- Повратак је преко превоја Лолаја (Șaua Lolaia) 2217мнв.
- У близини превоја налази се на 0.5км врх Јужна Лолаја 2287мнв. Ко жели може да оде до њега и да се врати на превој.
- Пролазимо близу језера Штевиа (Tăul Ştevia).
- Клисуром реке Штевие идемо ка превозу.
- Очекивани долазак у Београд око 23:00. Уз напомену да се прелазе границе и да могу постојати одступања од сатнице због чекања.

Цена:
- 3700дин.

Пријаве:
- Пријаве, информације и уплате код водича акције,
Петар Цветковић, лиценца МБ 597, тел: 064/1356873, Александар Цветковић, лиценца МБ 607, alpesve@gmail.com

Напомене:
- Храна из ранца.
- Понети најмање 2.5л воде. Наравно неким људима није потребно толико воде, а некима је потребно више. Није та количина меродавна за сваку особу.
- Понети пасош, личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- На основу Службеног гласника РС, бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из правилника.