ПΔ ОРФЕЈПрскало водопад, два врха и видиковацПлан: 22.05.2022, окупљање планинара од 05:45 до 05:50. Тачан полазак у 06:00. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Обилазимо водопад Прскало, који се налази практично у срцу Јужног Кучаја. Стаза којом идемо истражена је из више пута, прочишћена и лако је проходна. Већи део стазе иде шумским путевима и поред водопада излази се на два врха и на неименовани видиковац са којег је леп поглед.

Имајући у виду да је учестао број људи који откажу и не уплате, а потребно је регулисати уплате због ангажовања одговарајућег превоза знатно унапред и плаћања превознику (кога не интересује број и разлози отказа, већ уплата за превоз по договору), измењени су услови пријављивања.:
- Проверите обавезно да ли има слободних места пре него што уплатите.
- Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Молба је да приликом пријаве одмах извршите уплату из више разлога, између осталог да се на време пошаље списак планинара превознику и због других организационих и административних обавеза и да резервишете за себе сигурно место у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација.
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција због трошкова превоза и других организационих трошкова. Покушајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на ту акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину или се може учланити.
- Уплата je преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20220522. За примаоца упишите ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун. За детаљније податке контактирајте нас.
- Учесници акције су у обавези по прописима да имају картицу са маркицом за текућу годину.
- Ако немате планинарску картицу учлањење је обавезно. На сајту постоји одељак за учлањење где је све детаљно објашњењо шта је потребно.
- Сајтови за временске прогнозе јако често погреше, тако да се не отказују акције због тога.

Подаци о стази: Дужина стазе 17.5км, кумулативни успон 750м, спуст 750м. Кондициона тежина: Средње тешкa.

План акције:
- Кретаћемо се кроз густе вишевековне шуме.
- У једном тренутку крећу вртаче, јако занимљив део стазе. У једној од њих ћемо видети јаму. Није обележена ни на једној мапи, за сад је неименована. Могуће и да није истражена.
- Настављамо кроз систем вртача и излазимо на један стеновити врх, јако је атрактиван и необичан. Тилва Колумја 1020мнв.
- После су у низу још неколико вртача.
- Излазимо на још један врх Лакурја Мулће 956мнв. Он је у густој шуми.
- Идемо на један јако леп неименовани видиковац.
- Од њега идемо кроз лепу букову шуму и излазимо на лагани шумски пут који води директно на водопад Прскало.
- Изнад водопада ћемо посетити извориште.
- Имаћемо један краћи стрмији успон изнад водопада у повратку и после се лагано враћамо до превоза.
- Очекивани долазак у Београд до 22:00.

Цена:
- 2200дин.

Пријаве:
- Пријаве, информације и уплате код водича акције,
Петар Цветковић, лиценца МБ 597, тел: 064/1356873, Александар Цветковић, лиценца МБ 607, alpesve@gmail.com

Напомене:
- Храна из ранца.
- Понети најмање 2л воде.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- На основу Службеног гласника РС, бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из правилника.