ПΔ ОРФЕЈПроклетије, ЂеравицаТелефон за пријављивање и информације: 064 2385635.

Важна порука за Проклетије:
Број места је ограничен. Обратите пажњу и да ће бити организован додатни превоз за планинаре. Важно је на време да се пријавите, јер ће група бити брзо попуњена. Остало је свега неколико слободних места. На списку се стављају људи који уплате, то је резервација места.

План: 15.06.2023 се креће у 21:00. Окупљање планинара је од 20:45 до 20:50. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Обилазимо на Проклетији локације које су близу тромеђе ЦГ, КиМ и Албаније, тако да ћемо имати и преласке граница, односно у три државе ћемо улазити, негде на кратко, а негде на више километара. Обезбедићемо и потребне дозволе за улазак у друге државе.

Петак: 16.06.2023.
Врхови: Богдаш 2533мнв, Бандера (други назив Црни Крш) 2426мнв и Старац 2352мнв
Биће организоване две стазе: једна група ће ићи до Богдаша, а друга група ће ићи дужом стазом до Богдаша, Бандере и Старца.
Подаци о краћој стази: Дужина стазе 15.5км, кумулативни успон 1200м, спуст 1200м. Кондициона тежина: Средње тешка - тешка.
Подаци о дужој стази: Дужина стазе 23км, кумулативни успон 1500м, спуст 1500м. Кондициона тежина: Tешка.

План акције:
- Стижемо у раним јутарњим часовима, оставићемо ствари у смештају и крећемо на успон.
- Обе групе ће ићи до врха Богдаш, а у повратку на превоју Завој део групе ће отићи до смештаја.
- Остатак групе ће наставити прво на врх Бандеру, а затим на врх Старац.
- Ноћење.

Субота: 17.06.2023
Врхови: Богићевица 2204мнв, Тромеђа 2366мнв, Богићев врх (Маја Богићај) 2406мнв, Маја е рам аруцит (могући превод врх овна и медведа, али ћемо проверити на лицу места код локалног становништва) 2358мнв, превој Добри дол 2275мнв, Ђеравица 2656мнв.
Језера: Тропојско, Мало језеро, Велико Језеро, Ђеравичко језеро.
Подаци о стази: Дужина стазе 25км, кумулативни успон 1520м, спуст 1520м. Кондициона тежина: Тешка.

План акције:
- Крећемо пут подножја Богићевице камионом или џиповима ка полазној тачки.
- Врло брзо након што кренемо на пешачење стижемо на Богићевички превоз, тзв. Двојнице - граница ЦГ и КиМ.
- Близу је и врх Тромеђа који исто обилазимо.
- Одатле се иде чувеном патролном стазом која се на појединим местима налази на самој граници са Албанијом ( граница КиМ и Албаније).
- Потом се стиже на прво ледничко језеро; Тропојско језеро (Liqeni i Tropojes).
- Након дужег хода долазимо до друга два мања језера у подножју врха Ђеравице: Језеро срца (Liqeni i zemres, негде на мапама и Велико језеро) и Мало језеро (Liqeni i vogel), те на крају Ђеравичко језеро (Liqeni i Gjeravices).
- Затим следи коначан успон до врха Ђеравица.
- Овај планински врх је некада носио назив „Калуђеровица” дат по великом броју калуђера на простору Метохије (Метохија од речи „метох”, којом су називана црквена имања). Тако је било све до средине 20. века, односно до формирања Аутономне Косовско-Метохијске Области, када добија скраћени назив „Ђеровица” (понекад и „Ђеравица”).

- Враћање је истим путем или незнатно измењеним.
- Ноћење.

Недеља: 18.06.2023
Врхови: Хридски крш 2358мнв и евентуално Богићевића крш 2374мнв.
Језера: Хридско језеро
Подаци о стази: Дужина стазе 11.2км, кумулативни успон 650м, спуст 650м. Кондициона тежина: Средње тешка.

План акције:
- Ићи ћемо на Хридско језеро и Хридски крш, а ако преостане слободног времена отићи ћемо и на још један врх Богићевића крш.
- Од Хридског језера (које је у облику срца) стаза иде кратко кроз четинарску шуму
- Затим излазимо на равну ливаду која се зове Тепсијица.
- Након тога крећемо стрмијом камено - травнатом падином до врха Хридски крш 2358мнв.
- Како је и напоменуто, ако се процени да ће остати слободног времена, можемо отићи и до врха Богићевића крш. Стаза би се продужила за око 2км и висински за још 250м.
- Враћамо се до превоза.
- Повратак за Београд у касним вечерњим сатима, процена се не може направити за тачно време доласка, јер ту су и границе, а и дуго се путује, биће и успутних паузи. Гледаћемо до 23:30 да се стигне, али то не можемо да знамо са сигурношћу и то се тиче свих вишедневних акције које су далеко од Београда.
Фото: Аутор фотографије је Денис, власник смештаја. На фотографији се види прелепо Хридско језеро, а изнад њега Хридски Крш и иза њега Богићевића Крш.

Пријаве:
- Пријаве код водича на телефон 064 2385635 (viber или sms) или e-mail alpesve@gmail.com
Петар Цветковић лиценца МБ 597, Александар Цветковић лиценца МБ 607

Цена:
- 6300 дин се уплаћује на рачун, остатак ће се дати у еврима на лицу места.
- Детаљно шта се доплаћује у еврима:
- 20 евра за два ноћења.
- 9 евра за 3 улазнице (петак, субота и недеља) за национални парк Проклетије. Дневна улазница је 3 евра, нови ценовник за 2023.
- 22 евра за услуге превоза камионом (шест пута ће нас возити до одређених локација и враћати), онда за услуге локалних водича (што је изузетно важно да би били безбедни на територији Косова и Метохије) и за таксе које се плаћају пограничној полицији, јер ћемо прелазити граничне линије ЦГ, КиМ и Албаније.

Плаћање:
- Уплата се врши преко рачуна 205-272296-37, НЛБ Комерцијална Банка АД, позив на број: 20230615, прималац ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун (уколико вам електронска апликација захтева цео број рачуна, потребно је додати 7 нула, треба уписати рачун 205-0000000272296-37).
- Пре него што уплатите обавезно проверите да ли има слободних места.
- Плаћање се врши пре акције, није могуће платити у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација. Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Потребно је да приликом пријаве одмах извршите уплату како бисте обезбедили место у групи (списак се прави према редоследу уплата и затвара се по попуњавању места).

Услови отказивања::
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција! Пробајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину (уколико замена није члан може се учланити).

Важне напомене::
- Храна из ранца (сендвичи, воће, чоколадице, орашасти плодови...).
- Постоји могућност да се наручи храна у смештају и то ће сви планинари бити обавештени по пријави која је цена.
- Бићемо смештени у више викендица у Бабином пољу.
- Обезбеђена је постељина.
- Има укупно 7 купатила и свуда има топле воде.
- Биће и неколико брачних кревета и молба је да се нико не противи и каже да не жели да дели такав кревет са другом особом. Рецимо у далеко развијеним земљама западне Европе, тамо често имате планинарске домове где је по 20 људи начичкано једно-поред другог у једној просторији за вишеструко већу цену ноћења (негде и по 50 евра кошта ноћење) и буквално су нагурани сви као сардине. Тако да заиста нема разлога да протестујете у вези са условима смештаја, који је повољан, а друго биће далеко више простора и далеко мање људи по собама (највише по пет до шест особа, а само једна соба је за осам особа и све ће бити чисто и уредно) и вероватно удобнији кревети него у већини планинарским домова западне Европе. Тако да због свега изнад наведеног ако још увек некоме смета ако се деси да мора у брачни кревет (односно да дели са другом особом) или то што нема соба поглед на одређени врх, реку или нешто слично, молба је да се не пријављује таква особа. Дошли смо да уживамо, а не да улазимо у расправе јако непријатне.
- Увек је важно правило да се сви на планинарским акцијама подређујемо правилима групе и да не буде лични интерес изнад интереса већине. Потребна је увек толеранција између свих људи, што значи и одређена лична одрицања у корист доброг функционисања групе. Исто важи како у смештају, тако и на стази. У 95 посто све функционише беспрекорно и сви смо као једно и људи су задовољни, али ово је текст пре свега за људе који се пријављују по први пут на вишедневне акције, да знају да ипак ово није туристичка тура где имате своју собу или је делите са још једном особом и да имате купатило у истој соби и не делите га са осталима из других соба и да искључиво сами одређујете своје време и активности или их мењате на лицу места. Овде се све прилагођава групи и све је заправо јако једноставно и људи задовољни, али ако смо сви толерантни и поштујемо се. И онда буду идеалне планинарске туре и одлично дружење и уживање. Тако да верујемо да ће и овог пута бити све како треба, а домаћини кажу да ко је дошао први пут, да се обично већина враћају по више пута на Проклетије, јер је природа изузетно лепа и све што су доживели. Кажу да није било незадовољних планинара природним лепотама.
- Јако је битно напоменути да је ово планинарска акција вишедневна, а зна се да су планинари мање захтевни, тако да очекујем да се пријављују искључиво планинари који немају високих захтева у погледу луксуза (нпр. хотела са пет звездица и слично). Овде тог луксуза нема, а постоји изузетно лепа природа која то итекако компензује. Све има своје.
- Наравно свако нек носи прибор за хигијену.
- На стазе препорука је да понесете најмање 3 л воде. Свакако ћете проценити количину воде према потребама и временским условима.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом (обавезна је) за текућу годину.
- Уколико немате планинарску картицу са маркицом за текућу годину, можете се учланити у нашем друштву. За више детаља о учлањењу: Кликни овде
- Преузимање картице и/или маркице је на састанку друштва или у превозу на акцији (картице и/или маркице се не шаљу на кућну адресу, нити достављају на локације у граду - немамо курирску службу).
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима (планинарске ципеле су обавезне без обзира на тежину акцију и доба године).
- Акције се не отказују услед лоших временских прилика према прогнозама (киша, снег, врућина ...).
- Због организације није могуће ићи на планинарску акцију уз коришћење сопственог превоза.
- Није дозвољено вођење кућних љубимаца на акцију.
- Превоз планинара је од Новог Београда до крајњег одредишта и назад, уз успутну паузу, и нису предвиђена успутна стајања ради уласка/изласка планинара.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- Уз план акције важе одредбе из Правилника о безбедном извођењу планинарских акција: Кликни овде и Изјава о ризицима и преузимању одговорности: Кликни овде које молимо да прочитате.
- О правилном понашању планинара молимо да прочитате Правилник ПСС: Кликни овде
- На основу Службеног гласника РС бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из Правилника о врсти и условима гаранције путовања.