ПΔ ОРФЕЈОсоговске планине: Руен 2252м, Царев врх 2084м, Сокол 2038м, Лисец 1527м, Камене ЛуткеПД ОРФЕЈ вас води на тродневну планинарску високогорску акцију у Северној Македонији. Три пуна дана и два ноћења. Креће се у петак ујутру 29.07.2022 и повратак је у недељу увече 31.07.2022. Акција је у организационом смислу нешто захтевнија, између осталог и због тога што ће бити организован додатни превоз да се пребаце планинари до почетних и крајњих тачака где будемо ишли да пешачимо.
Собе су вишекреветне. Смештај је чист и уредан. Има заједничких купатила и тоалета. Постељина постоји и чиста је. Молба је ако има захтевних особа у вези са смештајем да се не пријављују на ову акцију, јер морамо имати у виду да смо планинарско друштво и није акценат на хотелима са екстра условима, већ да уживамо што више у природи и најмање ћемо боравити у смештају. Наравно водимо рачуна да и у скромнијимм условима смештаја буду добри и удобни кревети, да постоји чиста постељина и да има купатила и тоалета. Било смо у смештају и прошлог пута и сви учесници су били задовољни условима где су боравили.

Осоговске планине представљају велики планинаски масив између Северне Македоније и Бугарске. Врх Руен 2252мнв је на самој пограничној линији. Конфигурација терена је слична Старој планини. Обилује и шумама, као и бескрајним пашњацима. Осоговске планине у свом називу имају старогерманско порекло, Osso = Бог и gov = место, тако да је оригинално значење Осоговских планина заправо Божије место.

Као локација, врх Руен је као панорамска тачка могуће и најбоље место на целом Балкану. Огроман број планина се види када је одлична видљивост, могуће и преко 50, а од планина преко 2000м, чак 16 је видљиво, између осталог на 235км се види кристално јасно и Олимп. У даљини се виде и Проклетије, Шар планина, Стара планина (највећи врх Ботев у Бугарској и Миџор у Србији), Кожуф, Рила, Пирин, Беласица, Ниџе (са врхом Кајмакчалан), Пелистер, Јакубица, Славјанка, Витоша, Бесна Кобила, Црноок, Дукат, Варденик, Милевска планина, Кораб, Галичица, Верила, Коњавска, Чудинска, Плана, Љуљин, Влахиња, Лисец, Огражден и тако редом.

За улазак у Северну Македонију је потребна лична карта.

План: 29.07.2022, петак, окупљање планинара од 05:45 до 05:50. Тачан полазак у 06:00. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Имајући у виду да је учестао број људи који откажу и не уплате, а потребно је регулисати уплате због ангажовања одговарајућег превоза знатно унапред и плаћања превознику (кога не интересује број и разлози отказа, већ уплата за превоз по договору), измењени су услови пријављивања:
- Проверите обавезно да ли има слободних места пре него што уплатите.
- Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Молба је да приликом пријаве одмах извршите уплату из више разлога, између осталог да се на време пошаље списак планинара превознику и због других организационих и административних обавеза и да резервишете за себе сигурно место у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација.
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција због трошкова превоза и других организационих трошкова. Покушајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на ту акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину или се може учланити.
- Уплата je преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20220729. За примаоца упишите ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун. За детаљније податке контактирајте нас.
- Учесници акције су у обавези по прописима да имају картицу са маркицом за текућу годину.
- Ако немате планинарску картицу учлањење је обавезно. На сајту постоји одељак за учлањење где је све детаљно објашњењо шта је потребно.
- Сајтови за временске прогнозе јако често погреше, тако да се не отказују акције због тога.

Подаци о стази у петак 29.07.2022: Дужина стазе 17.5км, кумулативни успон 1050м, спуст 1050м. Кондициона тежина: Средње тешка.

План акције:
- Почетна тачка пешачења је од манастира Светог Николе.
- Стаза пролази кроз неименовани археолошки локалитет о коме не постоји ниједна информација и јако је интересантан део стазе.
- Успон на врх Лисец 1527мнв где ће се направити дужа пауза.
- На врху се налази мања уређена црква.
- Стаза иде великим делом кроз густу букову шуму, после се отварају видиковци и прелепи гребенски сегменти са више панорамских видиковаца.
- Понекад се могу видети дивљи коњи.
- Идемо другом стазом до превоза.
- Ноћење.

Подаци о стази у суботу 30.07.2022: Дужина стазе 23км, кумулативни успон 1300м, спуст 1300м. Кондициона тежина: Средње тешка - тешка. Не постоји ниједна технички захтевна деоница, нема стена на стази. Углавном се иде преко пашњака, планинаских ливада и отворена су пространства са прелепим видиковцима на све стране. Једна је од најлепших гребенских стаза.

План акције:
- Стаза креће изнад рудника Тораница са 1240мнв и врло брзо се излази из шуме и скоро све време ћемо се кретати гребеном.
- Излазимо на врх Руен 2252мнв, ту правимо дужу паузу.
- Идемо на врх Сокол 2038мнв.
- Крећемо ка Царевом врху (други назив Султан тепе) 2084мнв.
- Отприлике од Руена да Царевог врха три четвртине стазе је спуст, а онда пред врх једна четвртина је успон.
- Правимо дужу паузу на Царевом врху. Ако будемо имали среће видећемо дивље коње на Осоговским планинама.
- Излазимо на неименовани врх 1884мнв.
- Од Царевог врха до планинског језера Калин Камен 1615мнв има још неких 7.2км.
- Направићемо паузу поред језера, у близини Калин Камена ће нас чекати такси возила.
- Одлазимо до смештаја. Ноћење.

План акције за недељу 31.07.2022:
- Видећемо Осоговски манастир, један је од најважнијих и најлепших у Северној Македонији.
- Настављамо ка локацији Камене лутке, нешто попут феномена Ђавоље вароши у Србији, с тиме што стене имају другачији облик и различит је облик терена на коме се налазе.
- Читав комплекс стена се састоји из две основне целине, земљане пирамиде које су по 10-так метара висине у подножју брда Дубица које су груписане и друга целина аутономних пирамида у облику земљаних стубова.
- Један део локалитета се зове Камена свадба, јер земљани стубови подсећају на људске фигуре, изгледају попут невесте, младожење и сватова. Весела свадба је други назив локације.
- Феномен земљаних пирамида или камене лутке, широм света представљају ретку појаву.
- Ако се процени да ћемо имати довољно слободног времена обићи ћемо оближње побрђе са истоименим врхом Видим 825мнв. Поглед са Видима је панорамски од 360 степени и гледа на огроман број планина. Стаза је лаке тежине око 10км дужине са 400м висинске разлике.
- Очекивани долазак у Београд око 23:00. Имајте у виду да време доласка може да варира и од гужви на границама и од других параметара.

Цена:
- Плаћа се из два иста дела, 4500дин на рачун и 4500дин када се стигне на одредиште, односно у Кривој Паланци. Најпрактичније је тако, јер многи људи не могу одједном да уплате целу суму, лакше је из два дела. У цену је урачунат превоз, путарине, организациони трошкови, два ноћења и још неки додатни. Напомена: доплатиће се неколико евра за превоз таксијем, јер превоз не може доћи до одређених локација где ћемо планинарити. Цене услуга за такси у Северној Македонији су јако повољне. Проверићемо у међувремену да ли се плаћа улазница да се обиђе локалитет Камене лутке, то исто није урачунато у цену, али су улазнице у Македонији увек биле повољне.

Пријаве:
- Пријаве, информације и уплате код водича акције,
Петар Цветковић, лиценца МБ 597, тел: 064/1356873, Александар Цветковић, лиценца МБ 607, alpesve@gmail.com

Напомене:
- Храна из ранца или ко жели, постоје продавнице, пекаре и ресторани у Кривој Паланци, може се и тамо куповати.
- На стазама понети довољну количину воде, за стазу у суботу, која је и најтежа, ту носити 3л воде, за остале стазе може и 2л. Наравно неким људима није потребно толико воде, а некима је потребно више. Није та количина меродавна за сваку особу.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- На основу Службеног гласника РС, бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из правилника.