ПΔ ОРФЕЈНационални парк Нера - БеушницаТелефон за пријављивање и информације: 064 2385635

План: 15.04.2023 се креће у 06:00. Окупљање планинара је од 05:45 до 05:50. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Идемо у национални парк Нера - Беушница у Румунији.

Подаци о стази: Дужина стазе 22км, кумулативни успон 350м, спуст 450м. Кондициона тежина: Лака до средње тешка.

План акције:
- Стижемо у место Поток. Краћа припрема за пешачење.
- Крећемо на туру и преко ливада и брда (успут се понекад могу видети коњи) полако улазимо у шумску стазу и прво наилазимо на кањон Беушнице.
- Чим уђемо у кањон, крећемо се узводно широким колским путевима поред реке Беу где на више места река прави мање водопаде и каскадне слапове.
- Прву локацију коју обилазимо то је извор Бејово око где се формирало кристално чисто језеро нестварно лепих боја. - Непосредно уз Бејово око су и каскаде Беушнице која се улива у реку Беу.
- Изнад ових локација на отприлике један километар налази се водопад Беушница. Ко жели може се попети и изнад водопада.
- Враћамо се истом стазом до места где смо ушли у кањон Беушнице.
- Настављамо другим путем и наилазимо на водопад Вајоага и идемо даље до ушћа реке Беу у Неру.
- За разлику од широке стазе која је ишла кањоном Беушнице, овде ћемо имати ужу стазу која иде уз литицу и пролази на неколико места кроз тунеле. Ићи ћемо опрезније тим делом. Тунели нису дугачки, али свако ко има може да понесе батеријске лампе или да осветли мобилним телефонима тај део стазе.
- Прелазимо висећи мост.
- Идемо у место Саска Романа где нас чека превоз.
- Очекивани долазак у Београд до 22:30 часа уз важну напомену да је то за случај да нема дужих задржавања на границама.

Пријаве:
- Пријаве код водича на телефон 064 2385635 (viber или sms) или e-mail alpesve@gmail.com
Петар Цветковић лиценца МБ 597, Александар Цветковић лиценца МБ 607.

Цена:
- 2000 динара

Плаћање:
- Уплата се врши преко рачуна 205-272296-37, НЛБ Комерцијална Банка АД, позив на број: 20230415, прималац ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун (уколико вам електронска апликација захтева цео број рачуна, потребно је додати 7 нула, треба уписати рачун 205-0000000272296-37).
- Пре него што уплатите обавезно проверите да ли има слободних места.
- Плаћање се врши пре акције, није могуће платити у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација. Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Потребно је да приликом пријаве одмах извршите уплату како бисте обезбедили место у групи (списак се прави према редоследу уплата и затвара се по попуњавању места).

Услови отказивања::
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција! Пробајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину (уколико замена није члан може се учланити).

Важне напомене::
- Храна из ранца (сендвичи, воће, чоколадице, орашасти плодови...).
- Препорука је да понесете најмање 2.5 л воде. Свакако ћете проценити количину воде према потребама и временским условима.
- Понети пасош, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом (обавезна је) за текућу годину.
- Уколико немате планинарску картицу са маркицом за текућу годину, можете се учланити у нашем друштву. За више детаља о учлањењу: Кликни овде
- Преузимање картице и/или маркице је на састанку друштва или у превозу на акцији (картице и/или маркице се не шаљу на кућну адресу, нити достављају на локације у граду - немамо курирску службу).
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима (планинарске ципеле су обавезне без обзира на тежину акцију и доба године).
- Акције се не отказују услед лоших временских прилика према прогнозама (киша, снег, врућина ...).
- Због организације није могуће ићи на планинарску акцију уз коришћење сопственог превоза.
- Није дозвољено вођење кућних љубимаца на акцију.
- Превоз планинара је од Новог Београда до крајњег одредишта и назад, уз успутну паузу, и нису предвиђена успутна стајања ради уласка/изласка планинара.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- Уз план акције важе одредбе из Правилника о безбедном извођењу планинарских акција: Кликни овде и Изјава о ризицима и преузимању одговорности: Кликни овде које молимо да прочитате.
- О правилном понашању планинара молимо да прочитате Правилник ПСС: Кликни овде
- На основу Службеног гласника РС бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из Правилника о врсти и условима гаранције путовања.