ПΔ ОРФЕЈНационални парк Нера - БеушницаПлан: 10.07.2022, окупљање планинара од 05:45 до 05:50. Тачан полазак у 06:00. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

НП Нера - Беушница се налази у Румунији То је предео изузетних одлика. Има више водопада, језера и врхова. Овог пута ћемо обилазити две клисуре, више водопада као и једно лепо језеро и проћи кроз тунеле и преко висећег моста. Прво ћемо обилазити локације уз реку Беу, а затим продужити уз реку Неру.

За улазак у Румунију од докумената је потребан једино пасош. Проверите обавезно да ли је датум валидан и не заборавите да га понесете. Није потребна потврда о вакцинацији, нити PCR тест, нити било који други документ. По прописима свако ко излази из било које земље чланице ЕУ, мора имати пасош који траје дуже од 90 дана у том тренутку. Тако да обратите пажњу само на детаљ до ког датума вам траје пасош. Мора најмање до 19. октобра да буде валидан.

Подаци о стази: Дужина стазе 22км, кумулативни успон 370м, спуст 480м. Кондициона тежина: Средње тешка. Стаза јесте нешто дужа, али је углавном са благим нагибима и веће деонице су на равном. Условно захтевнији део стазе је пролазак кроз тунеле и кроз мању клисуру, али и тај део није тежак.

Имајући у виду да је учестао број људи који откажу и не уплате, а потребно је регулисати уплате због ангажовања одговарајућег превоза знатно унапред и плаћања превознику (кога не интересује број и разлози отказа, већ уплата за превоз по договору), измењени су услови пријављивања:
- Проверите обавезно да ли има слободних места пре него што уплатите.
- Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Молба је да приликом пријаве одмах извршите уплату из више разлога, између осталог да се на време пошаље списак планинара превознику и због других организационих и административних обавеза и да резервишете за себе сигурно место у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација.
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција због трошкова превоза и других организационих трошкова. Покушајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на ту акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину или се може учланити.
- Уплата je преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20220710. За примаоца упишите ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун. За детаљније податке контактирајте нас.
- Учесници акције су у обавези по прописима да имају картицу са маркицом за текућу годину.
- Ако немате планинарску картицу учлањење је обавезно. На сајту постоји одељак за учлањење где је све детаљно објашњењо шта је потребно.
- Сајтови за временске прогнозе јако често погреше, тако да се не отказују акције због тога.

План акције:
- Стижемо на почетну тачку. Краћа припрема за пешачење.
- Крећемо на туру и преко ливада и брда (успут се понекад могу видети коњи) полако улазимо у шумску стазу и прво наилазимо на клисуру Беушнице.
- Бонус 1: Обићи ћемо остатке средњовековне тврђаве Илидија, као и истоимени врх који је 659мнв. Са врха се пружа леп видиковац од 360 степени. То је опционо, није обавезно свако да иде на тврђаву и врх. Продужиће се стаза за 2.5км у оба смера и још 190м висински. Планинари који одлуче да прескоче обилазак тврђаве и врха, ићи ће другом стазом директно у клисуру Беушнице и прескочиће овај сегмент.
- Чим уђемо у клисуру, крећемо се узводно широким колским путевима поред реке Беу где на више места река прави мање водопаде и каскадне слапове.
- Прву локацију коју обилазимо то је извор Бејово око где се формирало кристално чисто језеро нестварно лепе боје.
- Непосредно уз Бејово око су и каскаде Беушнице која се улива у реку Беу.
- Изнад ових локација на отприлике један километар налази се водопад Беушница. Ко жели може се попети и изнад водопада.
- Бонус 2: можемо да обиђемо још један водопад, није обавезно, али је прелеп. То ко жели. Продужиће се стаза за отприлике 1км.
- Враћамо се истом стазом до места где смо ушли у клисуру Беушнице.
- Бонус 3: Настављамо другим путем и обилазимо још један сакривени водопад, наравно ко жели. Када је много воде, прелеп је.
- Наилазимо на још један водопад Вајоага и идемо даље до ушћа реке Беу у Неру.
- За разлику од широке стазе која је ишла клисуром Беушнице, овде ћемо имати ужу стазу која пролази на неколико места кроз тунеле. Ићи ћемо опрезније тим делом. Тунели нису дугачки, али свако ко има може да понесе батеријске лампе или да осветли мобилним телефонима тај део стазе.
- Прелазимо висећи мост. Обезбеђен је и планинари лако преко њега пролазе. Важно је само направити већи размак између планинара док се иде преко њега.
- Идемо до превоза.
- Очекивани долазак у Београд до 22:30 часа уз важну напомену да је то за случај да нема дужих задржавања на границама.

Фото: Чаробно језеро Бејово око. Фотографија није дорађивана, то су природне боје и вода је кристално чиста.

Цена:
- 1800дин. У цену није урачуната такса за улазак у национални парк.

Пријаве:
- Пријаве, информације и уплате код водича акције,
Петар Цветковић, лиценца МБ 597, тел: 064/1356873, Александар Цветковић, лиценца МБ 607, alpesve@gmail.com

Напомене:
- Храна из ранца.
- Понети најмање 2л воде.
- Понети пасош, личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- На основу Службеног гласника РС, бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из правилника.