ПΔ ОРФЕЈМироч, Мали и Велики ШтрбацПлан: 08.05.2021, полазак у 06:00, општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Подаци свих стаза: Дужина стазе 18.5км, кумулативни успон 850м, спуст 970м. Кондициона тежина: Средње тешка - тешка. Стаза наравно није тешка за искусне планинаре и који су у доброј кондицији. Углавном је стаза лагана, али на неколико места постоји условно стрмији успон и спуст од неколико стотина метара.

- Изабрана је стаза којом се ређе води. Заправо скоро цео гребен Мироча ћемо проћи. Велико је растојање између почетне и крајње тачке.

План акције:
- Идемо на Мали Штрбац 626мнв. Први део стазе иде кроз густу букову шуму, а тек по изласку на гребен се појављују предивни видиковци. Види се у даљини велика статуа Децебала са румунске стране Ђердапа, као и већи број планина у Румунији и Србији.
- Након успона на први врх и огољеног гребенског сегмента од око 1км, опет улазимо у густу букову шуму, а стаза је скоро на истој висини, односно ту ћемо имати минимални успон и спуст у деоници од 4км и ту ће бити више него лака стаза.
- Онда нас очекује други успон ка највећем врху Мироча, Велики Штрбац 768мнв.
- Обилазимо Буронов понор. То је један од најдубљих понора у Србији, заправо други по дубини. До сад измерена дужина је око 3км, уз напомену да неких 500м још увек није истражено. Процена је да је 3.4км укупне дужине, али док се не испита, то нису тачне вредности. Дубине је око 190м. Разлика између понора и пећине је између осталог и у нагибу, јер понор има знатно већи вертикални нагиб. Нећемо улазити у Буронов понор, јер је за то потребна алпинистичка опрема. Само докле је безбедно, толико ћемо се и приближити улазу у тај понор.
- Идемо до превоза.
- Очекивани долазак у Београд око 23:00.

Цена:
-- 1600дин ако буде преко 40 планинара, 1750дин до 40 планинара, 1900дин до 20 планинара. У цену није урачуната улазница у Национални парк Ђердап. Цена за већу групу почетком ове године је била 150дин по особи и плаћа се ренџеру на лицу места. Ако се нешто у међувремену променило, бићете на време обавештени.
- Место у превозу резервишете уплатом целог износа цене акције.
- Не примамо уплате у превозу.
- Уплата најкасније до уторка 04.05.2021 или до попуне групе.
- Уплата може преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20210508-062. За примаоца упишите ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун. За детаљније податке контактирајте нас.
- Сем рачуна уплата може лично на састанку друштва, сваког уторка од 17 до 19 часова.
- Најавите се телефоном (позив или СМС) пре него што дођете на састанак, јер понекад уторком се неће одржавата састанак, посебно ако су празнични дани или из неког другог разлога.
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција због трошкова превоза и других организационих трошкова. Могуће је место уступити другом планинару, неопходно је да има планинарску картицу са маркицом за текућу годину или се може учланити.

Пријаве:
- Пријаве, информације и уплате код водича акције,
Петар Цветковић, лиценца МБ 597, тел: 064/3126630, info@pdorfej.com
Александар Цветковић, лиценца МБ 607, тел: 064/1356873

Напомене:
- Храна из ранца.
- Понети најмање 3л воде. На стази нема извора воде
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- На основу Службеног гласника РС, бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из правилника.