ПΔ ОРФЕЈМикуљски камен и манастир Нови СтјеникПлан: 27.11.2021, полазак у 06:00, општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Идемо у најненасељенији део Србије. Стаза којом ћемо се кретати налази се на североисточном ободу Јужног Кучаја. Скоро да нема цивилизације километрима унаоколо. Ићи ћемо преко Борског језера и наставити даље ка почетној тачки пешачења. Манастир који ћемо обићи могуће да се и најређе посећује, јер је поприлично неприступачан и удаљен од асфалтних путева. Постоје само два зилотска православна манастира у Србији, женски зилотски манастир Нови Стјеник, на Јужном Кучају и мушки зилотски манастир на Угару, на Фрушкој гори.

Подаци о стази: Дужина стазе 15км, кумулативни успон 530м, спуст 530м. Кондициона тежина: Средње тешка.

План акције:
- Од Борског језера идемо на висораван Дубашницу, даље макадамским путем кроз живописне пределе Јужног Кучаја до почетне тачке пешачења, то је близу локације Крња Јела.
- Стижемо на ушће два сува корита, Ваља Микуљ и Ваља Лучак. Ваља Микуљ је један од кракова који формира Лазарев Кањон.
- Идемо на врх Микуљ, локација познатија под називом Микуљски камен 1023мнв. То је јако леп планински гребен специфичног облика који се примећује из многих праваца и изразито доминира у ближем окружењу. Врх је изузетно атрактиван, са њега се пружа поглед на јако много врхова Јужног Кучаја, као и на Малиник, Ртањ итд.
- Посећујемо манастир Нови Стјеник. Он се налази у подножју Микуљског камена.
- Враћамо се ка превозу.
- Очекивани долазак у Београд око 23:00.

Цена:
- 2300дин. Иде се мањим превозом, јер велики аутобус не може прићи месту одакле креће стаза.
- Место у превозу резервишете уплатом целог износа цене акције.
- Не примамо уплате у превозу.
- Молба је да приликом пријаве одмах извршите и уплату, будући да се резервација одговарајућег превоза врши на основу броја уплата, а не броја пријава. Такође, превоз је неопходно резервисати више дана пре акције. Пријаве без евидентиране уплате до наведеног датума за уплату одређене акције, биће поништене. Разлог томе је, поред организације превоза, и нове пријаве које су на чекању.
- Проверите да ли има слободних места пре него што уплатите.
- Уплата најкасније до уторка 23.11.2021.
- Уплата може преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20211127. За примаоца упишите ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун. За детаљније податке контактирајте нас.
- Сем рачуна уплата може лично на састанку друштва, сваког уторка од 17 до 19 часова.
- Најавите се телефоном (позив или СМС) пре него што дођете на састанак, јер понекад уторком се неће одржавата састанак, посебно ако су празнични дани или из неког другог разлога.
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција због трошкова превоза и других организационих трошкова. Могуће је место уступити другом планинару, неопходно је да има планинарску картицу са маркицом за текућу годину или се може учланити.

Пријаве:
- Пријаве, информације и уплате код водича акције,
Петар Цветковић, лиценца МБ 597, Александар Цветковић, лиценца МБ 607, тел: 064/1356873, alpesve@gmail.com

Напомене:
- Храна из ранца.
- Понети најмање 2.5л воде.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- На основу Службеног гласника РС, бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из правилника.