ПΔ ОРФЕЈЛесковик и водопад РипаљкаТелефон за пријављивање и информације: 064 2385635.

План: 01.04.2023 се креће у 06:00. Окупљање планинара је од 05:45 до 05:50. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Још увек постоје недоумице за многе локације у Србији како се тачно зову и који су највиши врхови планина. Пише на већини места на интернету и по књигама углавном да је Лесковик највиши врх Озрена и да је на коти 1174мнв. На војним мапама недалеко од овог врха постоји безимени врх који је на коти 1181мнв. Тако да је прва недоумица решена, Лесковик није највиши врх тог планинског масива, већ је то безимени врх. Друга недоумица је да ли се планина (на ком су ова два врха) зове Озрен или Лесковик. У скорије време је настао спор географа и једна група тврди да то није Озрен (и пишу да је Озрен планина која је ближе Сокобањи), већ да је то Лесковик који се издваја као засебна планина која је изнад Алексинца. Ако се за коју годину званично уврсти Лесковик у списак засебних планина, онда ћемо ми на акцији бити на две планине, на Озрену и на Лесковику. За сад званично идемо само на Озрен.

Подаци о стази: Дужина стазе 17.7км, кумулативни успон 920м, спуст 920м Кондициона тежина: Средње тешка.

План акције:
- Стаза пролази поред манастира Јерменчић (назван по Јерменима који су га основали у XIV веку, а који су бежали од Турака).
- Излазимо на гребен.
- Прелазимо преко Сеочког брда.
- У непосредној близини ће нам бити врх Гавранчић, 1016мнв.
- Излазимо на врх Шиљегариште 1155мнв.
- Настављамо ка Лесковику 1174мнв.
- Недалеко од њега је безимени врх 1181мнв на који ћемо такође ићи.
- У повратку ћемо се кретати углавном шумским путевима
- У једном тренутку ћемо скренути са главне стазе да одемо до Озренских врата, то је прераст.
- Идемо до водопада Рипаљка. Водопад би требало да је активан у ово доба године. Иначе раније је био активан целе године, али за потребе туризма у Сокобањи велике количине воде иду у цеви и зато у другој половини године пресушује тај прелепи водопад.
- Очекивани долазак у Београд око 22:30.

Фото: Илија Илић, види се део водопада Рипаљка Пријаве:
- Пријаве код водича на телефон 064 2385635 (viber или sms) или e-mail alpesve@gmail.com
Петар Цветковић лиценца МБ 597, Александар Цветковић лиценца МБ 607

Цена:
- 2900 дин.

Плаћање:
- Уплата се врши преко рачуна 205-272296-37, НЛБ Комерцијална Банка АД, позив на број: 20230401, прималац ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун (уколико вам електронска апликација захтева цео број рачуна, потребно је додати 7 нула, треба уписати рачун 205-0000000272296-37).
- Пре него што уплатите обавезно проверите да ли има слободних места.
- Плаћање се врши пре акције, није могуће платити у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација. Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Потребно је да приликом пријаве одмах извршите уплату како бисте обезбедили место у групи (списак се прави према редоследу уплата и затвара се по попуњавању места).

Услови отказивања::
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција! Пробајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину (уколико замена није члан може се учланити).

Важне напомене::
- Храна из ранца (сендвичи, воће, чоколадице, орашасти плодови...).
- Препорука је да понесете најмање 2.5 л воде. Свакако ћете проценити количину воде према потребама и временским условима.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом (обавезна је) за текућу годину.
- Уколико немате планинарску картицу са маркицом за текућу годину, можете се учланити у нашем друштву. За више детаља о учлањењу: Кликни овде
- Преузимање картице и/или маркице је на састанку друштва или у превозу на акцији (картице и/или маркице се не шаљу на кућну адресу, нити достављају на локације у граду - немамо курирску службу).
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима (планинарске ципеле су обавезне без обзира на тежину акцију и доба године).
- Акције се не отказују услед лоших временских прилика према прогнозама (киша, снег, врућина ...).
- Због организације није могуће ићи на планинарску акцију уз коришћење сопственог превоза.
- Није дозвољено вођење кућних љубимаца на акцију.
- Превоз планинара је од Новог Београда до крајњег одредишта и назад, уз успутну паузу, и нису предвиђена успутна стајања ради уласка/изласка планинара.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- Уз план акције важе одредбе из Правилника о безбедном извођењу планинарских акција: Кликни овде и Изјава о ризицима и преузимању одговорности: Кликни овде које молимо да прочитате.
- О правилном понашању планинара молимо да прочитате Правилник ПСС: Кликни овде
- На основу Службеног гласника РС бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из Правилника о врсти и условима гаранције путовања.