ПΔ ОРФЕЈКозјак три врха, манастир Прохор ПчињскиПлан: 18.09.2021, полазак у 22:00, општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Подаци о стази: Дужина стазе 19.5км, кумулативни успон 1100м, спуст 1100м. Кондициона тежина: Средње тешка - тешка.

Козјак је планина између Србије и Македоније. Гребен је око 15км дугачак и по њему пролази гранична линија између ове две државе. Са врхова је поглед на све стране, види се огроман број планина и изузетно је лепо окружење. У подножју се налази манастир Прохор Пчињски. Свети Прохор је прорекао Роману Диогену IV да ће постати византијски цар и у знак захвалности подигнут је овај манастир 1070-те године и прославио је ове године 950 година постојања. Манастир је старији и од Хиландара.

План акције
- Ноћна вожња. Већина ће моћи да спавају у превозу, јер већим делом идемо аутопутем где нема кривина. Направићемо две успутне паузе. Једна дужа ће бити код мотела Предејане.
- У раним јутарњим часовима стижемо на Козјак, једна је од најудаљенијих планина у односу на Београд..Могуће да ћемо кренути нешто пре изласка сунца, тако да понесите батеријске лампе. Убрзо ће се појавити дневна светлост.
- Стижемо на почетну тачку пешачења, јако је близу од Македонске границе.
- Већим делом ћемо се кретати кроз густе шуме Козјака.
- Излазимо на гребен који је огољен и све време имамо панорамске видиковце од 360 степени. Кретаћемо се неколико километара српско-македонском граничном линијом.
- Идемо на следеће врхове:
- Вирови 1285мнв. Координата је са војних мапа, док на неким другим мапама пише 1284мнв.
- Средњи камен 1196мнв.
- Китка 1211мнв.
- Са врхова се види огроман број планина: Широка, Рујан, Герман, Билино итд.
- Настављамо шумским путем.
- Стаза пролази преко Делиновице и Делиновске чуке 784мнв.
- Идемо до испоснице Прохора Пчињског. Ту је по предању Прохор Пчињски провео последње 32 године живота. У близни је нова црква брвнара, изграђена 2020-те. Посвећена је Сисоју великом.
- У повратку обилазимо манастир Прохор Пчињски. Као целина представља од 1979-те године споменик културе од изузетног значаја. Уопштено у широј зони у том делу Балкана као и у том периоду живело је поред Прохора Пчињског још неколико подвижника од којих су међу најважнијима Јован Рилски, Гаврило Лесновски, Јоаким Осоговски. Зато је тај крај изузетно битан за развој и ширење хришћанства.
- Од 1996-те године манастир са околином од 2606 хектара спада у заштићено подручје долине Пчиње. Има 157 заштићених врста птица од којих је најређа - орао Бела кања.
- У близини манастира је стена интересантног облика, примећује се силуета жене.
- Очекивани долазак у Београд око 23:00.

Цена:
- 3350дин.
- Место у превозу резервишете уплатом целог износа цене акције.
- Не примамо уплате у превозу.
- Уплата најкасније до уторка 14.09.2021.
- Уплата може преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20210918. За примаоца упишите ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун. За детаљније податке контактирајте нас.
- Сем рачуна уплата може лично на састанку друштва, сваког уторка од 17 до 19 часова.
- Најавите се телефоном (позив или СМС) пре него што дођете на састанак, јер понекад уторком се неће одржавата састанак, посебно ако су празнични дани или из неког другог разлога.
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција због трошкова превоза и других организационих трошкова. Могуће је место уступити другом планинару, неопходно је да има планинарску картицу са маркицом за текућу годину или се може учланити.

Пријаве:
- Пријаве, информације и уплате код водича акције,
Петар Цветковић, лиценца МБ 597, Александар Цветковић, лиценца МБ 607, тел: 064/1356873, alpesve@gmail.com

Напомене:
- Храна из ранца. Ко жели може да наручи јело у мотелу Предејане и у одласку и у повратку.
- Понети најмање 2л воде.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- На основу Службеног гласника РС, бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из правилника.