ПΔ ОРФЕЈ


Акција бр. вКлисуре Сушице и Трибуће, Кошљанско брдо 1010м, Јеличке стене 875мПлан: 07.06.2020, полазак у 06:00, општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Важна напомена: Две стазе ће бити на располагању. Стаза је изузетно атрактивна и права је реткост у Србији, а наравно и ван наше земље да се на малом простору могу наћи неколико клисура. У овом случају заправо видећемо три клисуре, Сушицу, Трибућу, где ћемо и улазити, а са Јеличких стена ћемо имати одличан поглед на Трешњицу. Сем те три клисуре, имаћемо прилику да видимо и мање слапове и вирове који се формирају у рекама које протичу у тим клисурама и имаћемо неколико јако лепих видиковаца.

Подаци о стази 1: Дужина стазе 14.2км, кумулативни успон 630м, спуст 790м. Кондициона тежина: Средње тешка

- То је лакша стаза у односу на дужу варијанту. Укључује све локације дуже стазе, сем успона на врх Кошљанско брдо. Група која се одлучи овом стазом, проћи ће лаганом стазом која заобилази врх. Обе групе ће све време бити заједно сем једног раздвајања, управо код тог врха. После обе групе се спајају и настављају даље. Стаза је са много детаља и биће обезбеђени водичи и у време раздвајања група.

Подаци о стази 2: Дужина стазе 16.4км, кумулативни успон 770м, спуст 920м. Кондициона тежина: Средње тешкa.

План акције:
- Стаза креће од Разбојишта.
- Упућујемо се у клисуру Сушице, где ћемо се кретати око 2.5км, све где је безбедно. У доњем току клисуре крећу стене, литице, тај део не обилазимо. Дакле само где је лако проходно.
- Из клисуре Сушице пењемо се на Јеличке стене са које се види клисура Трешњице, заправо бићемо на њеном самом ободу. Поглед је јако леп. Виде се и околне планине, између осталог и део Гвоздачких стена са леве стране
- Пролазимо кроз атар села Горње Кошље и у једном тренутку настаје раздвајање, део групе иде на врх Кошљанско брдо 1010м, лепа гребенска тура са много видиковаца ка више клисура. Остатак групе која иде краћом стазом наставља лаганијим путем. После се спајају обе групе.
- Из дела стазе који се зове Провалија улазимо у клисуру Трибуће, која се иначе у горњем делу изузетно ретко води. Проћи ћемо безбедним делом, који је лаган и идемо све до Весиног вира. По карактеристима клисура је изузетне лепоте. Након Весиног вира се враћамо натраг. Од тог вира и наниже, клисура подсећа на кањон Невидио и у том делу се може ићи искључиво уз коришћење алпинистичке опреме. Та деоница наравно није укључена у ову туру. Нас интересује део који је лак и проходан. Али ћемо видети литице клисуре из безбедне удаљености.
- Излазимо из Трибуће, проћи ћемо кроз засеоке Радојчићи и доњи Савковићи и идемо до превоза.
- Очекивани долазак у Београд око 22:30.

Аутор фотографије Душан Жугић. На фотографији се види где почињу стене и литице у клисури Трибуће. Само до тог дела идемо и враћамо се безбедном стазом .

Цена:
- 1550дин ако буде преко 40 планинара, 1700дин до 40 планинара, 1850дин до 20 планинара.
- Место у превозу резервишете уплатом целог износа цене акције.

Пријаве и уплате:
- Пријаве, информације и уплате код водича акције,
Петар Цветковић, лиценца МБ 597, тел: 064/3126630, info@pdorfej.com
Александар Цветковић, лиценца МБ 607, тел: 064/1356873
- У случају одустајања из било ког разлога, планинар је дужан да нађе планинара који ће га заменити, иначе се новац не враћа.
- Уплата најкасније до уторка 02.06.2020 или до попуне групе.
- Уплата може лично или преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20200607/V. Ако електронска апликација неће да прихвати ову комбинацију, онда упишите 20200607-V. За детаљније податке контактирајте нас.

Обавештење у вези са ванредним мерама:
- Обавезно је да сваки планинар понесе заштитну маску и рукавице, користиће се у превозу.
- На стази поштовати физичку дистанцу од минимум 2м. У том случају се не морају користити заштитна средства, јер је активност на отвореном.
- Пре, у току и за време вожње, као и на стази, водити рачуна да нема руковања или било каквог другог физичког контатка, у том смислу не делити храну и воду (рецимо да се пије из исте флаше).

Напомене:
- Храна из ранца.
- Понети најмање 2л воде.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. У цену је укључена картица са маркицом за текућу годину. Учлањење може и у превозу. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.