ПΔ ОРФЕЈКањон реке Караш, РумунијаКањон Караша се налази у подручју планине Семеник у Румунији. Кретаћемо се у националном парку који носи назив: НП Семеник - Кањон Караша. Улазница је 2е и плаћа се ренџерима на лицу места.

За улазак у Румунију је потребан пасош и не треба ниједан други документ. Укинути су разни Ковид сертификати, потврде о вакцинацијама и слично. По прописима свако ко излази из било које земље чланице ЕУ, мора имати пасош који траје дуже од 90 дана у том тренутку. Тако да обратите пажњу само на детаљ до ког датума вам траје пасош. Мора најмање до краја септембра да буде валидан.

План: 14.08.2022, окупљање планинара од 05:45 до 05:50. Тачан полазак у 06:00. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Имајући у виду да је учестао број људи који откажу и не уплате, а потребно је регулисати уплате због ангажовања одговарајућег превоза знатно унапред и плаћања превознику (кога не интересује број и разлози отказа, већ уплата за превоз по договору), измењени су услови пријављивања:
- Проверите обавезно да ли има слободних места пре него што уплатите.
- Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Молба је да приликом пријаве одмах извршите уплату из више разлога, између осталог да се на време пошаље списак планинара превознику и због других организационих и административних обавеза и да резервишете за себе сигурно место у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација.
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција због трошкова превоза и других организационих трошкова. Покушајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на ту акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину или се може учланити.
- Уплата je преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20220814. За примаоца упишите ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун. За детаљније податке контактирајте нас.
- Учесници акције су у обавези по прописима да имају картицу са маркицом за текућу годину.
- Ако немате планинарску картицу учлањење је обавезно. На сајту постоји одељак за учлањење где је све детаљно објашњењо шта је потребно.
- Сајтови за временске прогнозе јако често погреше, тако да се не отказују акције због тога.

Подаци о стази: Дужина стазе 13.5км, кумулативни успон 500м, спуст 700м. Кондициона тежина: Средње тешка

План акције:
- Стижемо на почетну тачку. Припрема за пешачење.
- Кретаћемо се у првом делу изнад кањона Караша где се налазе једни од најлепших крашких предела у Румунији.
- Стижемо на тврђаву Карашова (други назив Турски град). Подигнута је на брду Град у близини Решице. Наводно потиче још из периода Дачана, а касније су је користили Римљани, Мађари, Турци итд. Са тврђаве се пружа леп видиковац и налази се на 200м изнад кањона.
- Настављамо изнад кањона кроз област која се зове Пролаз где ћемо на више места имати лепих видиковаца на кањон.
- У једном тренутку стаза се спушта у кањон.
- Не једном месту ћемо наићи на висећи мост. Један по један ћемо га прелазити. Није дугачак, нити је великих димензија. Сви га могу проћи. Обезбеђен је.
- Наставићемо узводно кањоном и после се вратити на исту тачку где смо се спустили и кренути низводно.
- Обићи ћемо котлове реке Караша који су узводно од моста.
- Ако неко жели да се одмори може на тој локацији сачекати групу која ће ићи узводно и вратити се.
- Стаза је живописна и иде поред реке Караш. Има и мостића на стази.
- Када будемо близу пећине Лилиецилор, део групе који жели да се попне до пећине, мораће да прегази реку Караш. Остатак групе ће сачекати планинаре који ће обићи ту пећину. Јако је близу пећина, само је прилазак технички захтевнији. Пећина се види са стазе, тако да ће свако на лицу места видети каква је стаза и не мора свако ићи у пећину. Да би се пришло пећини, мора се прегазити река, тако да ко жели тамо, нек понесе патике за воду или мора скинути ципеле док не пређе реку на другу страну и у повратку исто.
- Идемо до још једне пећине која се зове Валеага. Исто је прилаз пећини нешто захтевнији и јако је близу главне стазе. Такође као и за претходну пећину, ко не жели да иде до пећине може сачекати групу планинара који ће је обићи.
- Идемо до превоза.
- Очекивани долазак у Београд око 23:00. Уз напомену да се прелазе границе и да могу постојати одступања од сатнице због чекања.

Цена:
- 2300дин. У цену није урачуната улазница у НП Семеник - Кањон Караша која је у скорије време била 2е. Претпоставка је да нису мењане цене у међувремену.

Пријаве:
- Пријаве, информације и уплате код водича акције,
Александар Цветковић, лиценца МБ 607, Петар Цветковић, лиценца МБ 597, тел: 064/1356873, alpesve@gmail.com

Напомене:
- Храна из ранца.
- Понети најмање 2.5л воде. Наравно неким људима није потребно толико воде, а некима је потребно више. Није та количина меродавна за сваку особу.
- Понети пасош, личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- На основу Службеног гласника РС, бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из правилника.