ПΔ ОРФЕЈКањони Велике и Мале ТисницеПромењен је телефон за пријављивање и информације, зовите на 064 2385635.

План: 26.11.2022 се креће у 06:00. Окупљање планинара је од 05:45 до 05:50. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Идемо у подручје националног парка Кучај - Бељаница. Обилазимо кањоне Велике и Мале Тиснице у близини Жагубице и врела Млаве. У ово доба године сви кањони које ћемо обилазити су суви. Са видиковаца је бољи поглед на кањоне, јер се лакше види кроз крошње дрвећа.

Подаци о стази: Дужина стазе 17.9км, кумулативни успон 670м, спуст 670м. Кондициона тежина: Средње тешка.

План акције:
- Почетна тачка је у Жагубици на излазу ка путу ка Бору.
- Улазимо прво у кањон Велике Тиснице.
- У кањону постоје четири пећине, прво наилазимо на Пешћара кладе пећину и Кљанц пећину која је нешто изнад прве наведене. У наставку после отприлике 1.5км са леве и десне стране кањона постоје две мање неименоване пећине.
- У једном тренутку наилазимо на прераст Велике Тиснице. Обрасла је вегетацијом, али покушаћемо да јој приђемо.
- Стижемо до ушћа где Црна река и Мала Тисница формирају Велику Тисницу.
- Наставићемо кроз кањон Мале Тиснице.
- Наићи ћемо на остатке римског моста.
- Пењемо се римским путем на висораван изнад кањона одакле имамо лепе панорамске видиковце.
- На једном месту, а ретки су такви видиковци у Србији виде се у непосредној близини два кањона са једне и друге стране видиковца.
- Ако преостане слободног времена направићемо паузу код врела Млаве.
- Идемо до превоза.
- Очекивани долазак у Београд око 22:30.

Пријаве:
- Пријаве код водича искључиво на телефон 064 2385635
Петар Цветковић, лиценца МБ 597, Александар Цветковић, лиценца МБ 607, alpesve@gmail.com

Цена:
- 2300дин.
- Уплата je преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20221126. За примаоца упишите ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун. За детаљније податке контактирајте нас. Јако ретко се дешава да мора да се дода (ко користи електронске апликације) још 7 нула, односно број рачуна је 205-0000000272296-37
- Проверите обавезно да ли има слободних места пре него што уплатите.
- Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Молба је да приликом пријаве одмах извршите уплату из више разлога, између осталог да се на време пошаље списак планинара превознику и због других организационих и административних обавеза и да резервишете за себе сигурно место у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација.
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција због трошкова превоза и других организационих трошкова. Покушајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на ту акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину или се може учланити.

Напомене:
- Храна из ранца.
- Понети најмање 2.5л воде. Наравно неким људима није потребно толико воде, а некима је потребно више. Није та количина меродавна за сваку особу.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Учесници акције су у обавези по прописима да имају картицу са маркицом за текућу годину.
- Ако немате планинарску картицу учлањење је обавезно. На сајту постоји одељак за учлањење где је све детаљно објашњењо шта је потребно.
- Имајући у виду да је учестао број људи који откажу и не уплате, а потребно је регулисати уплате због ангажовања одговарајућег превоза знатно унапред и плаћања превознику (кога не интересује број и разлози отказа, већ уплата за превоз по договору), измењени су услови пријављивања:
- Сајтови за временске прогнозе јако често погреше, тако да се не отказују акције због тога.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- На основу Службеног гласника РС, бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из правилника.