ПΔ ОРФЕЈ


Акција бр. 40Јужни Кучај: Кањони Тиснице и Перасти, Велика Кршијора 1188м, Велики Лисац 1111м, Прераст СамарПлан: 13.06.2020, полазак у 06:00, општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Подаци о стази: Дужина стазе 18.5км, кумулативни успон/спуст по 750м Кондициона тежина: Средње тешка.

- Идемо преко Жагубице, пролазимо поред Борског језера и настављамо ка почетној тачки пешачења на висоравни Дубашнице. Дубашница представља крашку висораван и налази се на источном делу Јужног Кучаја. Најмање је насељени део Србије и велики број биљних и животињских врста се тамо налази.
- Пењемо се на Велику Кршијору 1188м. Са врха је панорама од 360 степени. Огроман број планина се види.
- После идемо на врх Велики Лисац 1111м. Са њега исто као и са Велике Кршијоре се види много врхова и планина, Бељаница, Црни врх, затим врхови Оман, Мали и Велики Вукан на Хомољским планинама, Ртањ, Велики Крш, Дели Јован, Борски стол итд. Леп видиковац.
- Од врха идемо Дубашницом до ушћа у реку Тисницу.
- Идемо кањонима Велике и Мале Тиснице, као и долином реке Перасти.
- Обићи ћемо врело Велике Тиснице
- На стази која је изузетно атрактивна, видећемо више водопада, каскада, слапова, врела, постоје три пећине и прераст Самар која представља велики камени мост.
- По завршетку туре идемо ка врелу Млаве и направићемо ако остане слободног времена кратку паузу за шетњу око врела.
- Важна напомена: На неколико места на стази се прелази преко потока који нису широки и углавном нису дубине веће од 10цм, негде и 20цм. Прошле године је цела група на више места прелазила преко тих потока, већина нису ни наквасили ноге, јер смо постављали веће камење у потоку или су поједини једноставно изули ципеле и прешли босоноги та места. Ко жели може понети чак и папуче за плажу или неку удобну обућу за ходање кроз воду. Може се десити чак и да не буде много воде у потоцима. Али се препоручује да се понесе резервна обућа и чарапе које ћете оставити у превозу.
- Стаза је изузетно атрактивна и једна од најлепших у Србији.
- Очекивани долазак у Београд до 22:30.

Цена:
- 1600дин ако буде преко 40 планинара, 1750дин до 40 планинара, 1900дин до 20 планинара.
- Место у превозу резервишете уплатом целог износа цене акције.

Пријаве и уплате:
- Пријаве, информације и уплате код водича акције,
Петар Цветковић, лиценца МБ 597, тел: 064/3126630, info@pdorfej.com
Александар Цветковић, лиценца МБ 607, тел: 064/1356873
- У случају одустајања из било ког разлога, планинар је дужан да нађе планинара који ће га заменити, иначе се новац не враћа.
- Уплата најкасније до уторка 09.06.2020 или до попуне групе.
- Уплата може лично или преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20200613/040. Ако електронска апликација неће да прихвати ову комбинацију, онда упишите 20200613-040. За детаљније податке контактирајте нас.

Обавештење у вези са ванредним мерама:
- Обавезно је да сваки планинар понесе заштитну маску и рукавице, користиће се у превозу.
- На стази поштовати физичку дистанцу од минимум 2м. У том случају се не морају користити заштитна средства, јер је активност на отвореном.
- Пре, у току и за време вожње, као и на стази, водити рачуна да нема руковања или било каквог другог физичког контатка, у том смислу не делити храну и воду (рецимо да се пије из исте флаше).

Напомене:
- Храна из ранца.
- Понети најмање 2л воде.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.