ПΔ ОРФЕЈГучево, Ковиљкин град, Спомен костурница, Сунчана рекаПлан: 15.01.2022, полазак у 06:00, општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Биће организоване две стазе, лакша и краћа, тежа и дужа. Дужа стаза обухвата два врха више и пролази кроз вишевековну букову шуму.

Подаци о лакшој стази: Дужина стазе 11.5км, кумулативни спуст 720м, успон 720м. Кондициона тежина: Средње тешка. Има на стази неколико условно краћих стрмијих деоница (не превише стрмих). Стаза је кратка и група која буде ишла том стазом и ко није у посебно доброј кондицији, та група ће на више места правити паузе. Ниједна стаза сличног типа није тешка, ако се иде лаганије и ако се праве успутне краће паузе.

План акције:
- У близини стазе су остаци од некадашњег римског града, који се у народу зове Ковиљкин град. Локалитет је недовољно истражен, чак нису археолози сигурни ни како се у оригиналу зове, једна од верзија је Генсис. Већи део града је испод земље, у близини се налазе римска камења (нека су изрезбарена). Још увек многи локалитети у земљи нису заштићени. На локалитету нема ниједне табле, нити било каквих обележја да ту постоји важан историјски град.
- Чувени цар Тројан је имао по предању 5 кћери: Косана, Ковиљка, Сока, Вида и једна непознатог имена. По један град је добио назив по њиховим именима: Ковиљкин (код Бање Ковиљаче), Видин (код Лешнице), Сокин (код Љубовије), Косанин (на Церу).
- Пролазимо поред Гучевског потока.
- Крећемо Ковиљачком косом.
- Имамо неколико видиковаца до врха.
- Излазимо на Спомен костурницу (висока 15м, изграђена 1929. године) из Првог светског рата. На споменику је саркофаг са натписом: Гучевски хероји у борби 1914. године, а испод њега је архитрав са Његошевим стиховима: Благо оном ко довијека живи, имао се зашта и родити. Иза споменика се налазе остаци ровова из Првог светског рата. Околина споменика је искрчена, уређен је видиковац са којег се пружа прелеп поглед на Подриње, Поцерину, Семберију и Мајевицу.
- Идемо на Црни врх 779мнв, највиши врх Гучева.
- Прелазимо на јужну страну планине.
- Излазимо на врх Кам 634мнв.
- Обићи ћемо атрактиван видиковац Кам.
- Обилазимо етно-село Сунчана река - једно је од најлепших у Србији.
- Идемо до превоза.
- Очекивано време доласка 21:00.


Подаци о дужој стази: Дужина стазе 16км, кумулативни спуст 860м, успон 860м. Кондициона тежина: По тежини нешто изнад средње тешке, али не спада у тешке.

План акције:
- Стаза обухвата све локације наведене за лакшу стазу.
- Додатни садржај који обухвата дужа варијанта:
- Идемо након Црног врха лепом шумском стазом. Већи део стазе је лак и пролази кроз предивну вишевековну букову шуму.
- Излазимо на Голо брдо 765мнв.
- Обићи ћемо још један врх, Каменита буква 709мнв.
- Идемо до превоза.
- Очекивано време доласка 21:00.

Фото: Миливој Богојевић

Цена:
- 1500дин за велики аутобус. Доплата 300дин ако је мањи превоз.
- Место у превозу резервишете уплатом целог износа цене акције.
- Не примамо уплате у превозу.
- Молба је да приликом пријаве одмах извршите и уплату, будући да се резервација одговарајућег превоза врши на основу броја уплата, а не броја пријава. Такође, превоз је неопходно резервисати више дана пре акције. Пријаве без евидентиране уплате до наведеног датума за уплату одређене акције, биће поништене. Разлог томе је, поред организације превоза, и нове пријаве које су на чекању.
- Проверите да ли има слободних места пре него што уплатите.
- Уплата најкасније до уторка 11.01.2022.
- Уплата може преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20220115. За примаоца упишите ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун. За детаљније податке контактирајте нас.
- Сем рачуна уплата може лично на састанку друштва, сваког уторка од 17 до 19 часова.
- Најавите се телефоном (позив или СМС) пре него што дођете на састанак, јер понекад уторком се неће одржавата састанак, посебно ако су празнични дани или из неког другог разлога.
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција због трошкова превоза и других организационих трошкова. Могуће је место уступити другом планинару, неопходно је да има планинарску картицу са маркицом за текућу годину или се може учланити.

Пријаве:
- Пријаве, информације и уплате код водича акције,
Петар Цветковић, лиценца МБ 597, Александар Цветковић, лиценца МБ 607, тел: 064/1356873, alpesve@gmail.com

Напомене:
- Храна из ранца.
- Понети најмање 2.5л воде.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- На основу Службеног гласника РС, бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из правилника.