ПΔ ОРФЕЈГребен планина, Бежаниште 1338мПлан: 16.04.2021, полазак у 23:00, општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Подаци свих стаза: Дужина стазе 18.5км, кумулативни успон 750м, спуст 1100м. Кондициона тежина: Средње тешка - тешка. Важно је напоменути да је већи део стазе лаган, сем једног условно тежег дела којим се иде до врха. Гребенски део стазе је стеновит, али се иде без посебних напора, само мора да се води рачуна где се гази. Постоји једна локација која се зове Нож, само због тог дела је наведено да је тежа стаза. Иначе коме не одговара да прође преко те изузетно атрактивне локације (више је ту страх, него да је баш јако тешка та деоница), постоји стаза далеко лакша која се налази на неколико метара испод тог Ножа, тако да не мора свако да прође преко тог дела стазе. Постоји избор ко жели да прође Нож, односно ко ће га заобићи и лакшом стазом кренути даље.

Гребен планина се налази на граничном подручју између Србије и Бугарске. Највећи врх је Бежаниште у српском, а Голеш у бугарском делу. На фотографији која је приказана, кадар је са Руј планине, лево је Влашка планина, десно је Гребен, а између те две планине пролази река Јерма и прави живописни кањон, један од лепших у Србији. Постоји само неколико планина алпског типа у нашој земљи, Гребен је једна од тих. Иначе видиковци су изузетно лепи.

План акције:
- Стижемо 17.04.2021 у раним јутарњим часовима и након кратке паузе за припрему за планинарење крећемо на стазу.
- Након нешто више од 2км већ ћемо ће кретати по гребену.
- Пролазимо поред неименованог врха 1139мнв.
- Идемо преко неименоване коте 1238мнв.
- После иде део гребенске стазе где ћемо се кретати по терену који је нешто захтевнији, али не претерано.
- У једном тренутку ћемо доћи до чувене локације Нож. Како је већ и објашњено, та локација више изгледа страшно, него што је реално јако тешка. Једноставно се пролази преко оштријег камења и уске стазе, мора се пажљивије ходати, користе се и руке и ноге, уз повећан опрез, али ништа претерано тешко и кратка је та деоница. Коме не одговара тај сегмент стазе, може да изабере стазу која је нешто испод Ножа и која је лако проходна и не мора да се оптерећује да ли може или не може преко Ножа или ако је страх присутан.
- Настављамо до врха Бежаниште 1338мнв.
- Силазићемо на другу страну Гребена.
- Ако преостане слободног времена, биће прилике да посетимо Манастир Поганово и кањон реке Јерме. Интересантно да по неким историјским изворима, да изгледа да је један од ретких, ако не и једини манастир у Србији који никада није пустошен. И један је од старијих манастира. - Идемо до превоза.
- Очекивани долазак у Београд до 23:00.

Цена:
- 2700дин. У цену урачунат превоз и путарине. Иде се аутопутем до Пирота, а онда даље ка Поганову и ка почетној тачки.
- Место у превозу резервишете уплатом целог износа цене акције.
- Не примамо уплате у превозу.
- Уплата најкасније до уторка 13.04.2021 или до попуне групе.
- Уплата може преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20210417-083. За примаоца упишите ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун. За детаљније податке контактирајте нас.
- Сем рачуна уплата може лично на састанку друштва, сваког уторка од 17 до 19 часова.
- Најавите се телефоном (позив или СМС) пре него што дођете на састанак, јер понекад уторком се неће одржавата састанак, посебно ако су празнични дани или из неког другог разлога.
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција због трошкова превоза и других организационих трошкова. Могуће је место уступити другом планинару, неопходно је да има планинарску картицу са маркицом за текућу годину или се може учланити.

Пријаве:
- Пријаве, информације и уплате код водича акције,
Александар Цветковић, лиценца МБ 607, тел: 064/1356873, info@pdorfej.com
Петар Цветковић, лиценца МБ 597, тел: 064/3126630

Напомене:
- Храна из ранца.
- Понети најмање 2л воде.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- На основу Службеног гласника РС, бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из правилника.