ПΔ ОРФЕЈКањони Међанске и Милешевске реке и ГиљеваТелефон за пријављивање и информације: 064 2385635

План: 27.05.2023 се креће у 06:00. Окупљање планинара је од 05:45 до 05:50. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Кањони Међанске и Милешевске реке се налазе између Сјенице и Пријепоља, а планина Гиљева је јужно од Сјенице и бићемо јако близу границе са Црном Гором, у једном тренутку на стази ћемо бити на само 5км од ње.

У суботу је планиран обилазак Гиљеве са чак 12 врхова и стаза је потпуно нова и јако детаљно је планирана и са много занимљивих детаља, онда ћемо имати једно ноћење и наредног јутра идемо у оба кањона који су предивни.

Важна напомена: Пролазак кроз оба кањона је захтеван. Потребна је добра психофизичка кондиција.

Подаци о стази: Дужина стазе 18.5км, кумулативни успон 820м, спуст 930м. Кондициона тежина: Средње тешка.

План акције:
- Идемо на врх Клечија 1537мнв.
- Проћи ћемо једном мини клисуром где је једини извор воде на целој Гиљеви.
- Идемо на Јеленак 1617мнв и то је и највиши врх на Гиљеви.
- Настављамо гребеном и пролазимо преко Чукића брда 1573мнв, Пијетловог кола 1525мнв и Великог крша 1526мнв.
- Пребацујемо се на наредни гребен и излазимо на врх Митрова коса 1553мнв.
- Онда ћемо пролазити редом преко врхова Шупљике 1486мнв, Лепоглав 1556мнв, Шупљица 1468мнв, Врањевица 1366мнв
- То су све заталасане висоравни и нема ту тешког терена за кретање, нема великих нагиба, а све време ћемо имати видиковце на све стране.
- Стижемо на врх Шћепац 1509мнв, а затим и на Коритник 1471мнв.
- Мало ко зна да је Коритник најмлађи угашени вулкан у Србији и да је окамењена лава исте тврдоће као и камење у вулкану Етна на Сицилији. Коритник је и један од најмлађих вулкана на свету, не само у Србији.
- Испитивања су показала да се само на 12 метара дубине испод окамењене лаве налази подземно језеро, а испод планине је велика количина руда и минерала.
- Са стазе ћемо видети огроман број планина у Србији и земљама окружења.
- Ноћење.

У недељу у раним јутарњим часовима крећемо у кањоне Међанске и Милешевске реке

Подаци о стази: Дужина стазе 17.5км, кумулативни успон 400м, спуст 900м. Кондициона тежина: Тешка.

План акције:
- Прво ћемо ићи поред Брајске реке.
- Онда улазимо у кањон Међанске реке.
- Са десне стране у једном тренутку ће се улити Правошевска река.
- Стижемо до ушћа Међанске и Милешевске реке. На неким мапама је река обележена и као Милошевска река. Има логике и могуће да је то правилнији назив реке, јер кањон Милешевске реке креће од локације Милошев до.
- Кањон Милешевске реке је под заштитом државе и има више ретких биљних и животињских врста. Дубина кањона на неким местима износи 300м. Панчићева оморика се може видети у кањону.
- У кањону се до недавно могао видети и старешина супова, јединствена птица и једна од највећих на свету. Тежине 13кг и великог распона крила. Такође и даље у кањону обитавају белоглави супови.
- Оба кањона су нестварне лепоте.
- Била је идеја пре више година да се пробије пут кроз кањон са више тунела, међутим одустало се од тога, али и даље остаци тих тунела су присутни ближе излазу кањона ка Пријепољу. Ми ћемо кроз те тунеле у једном тренутку и проћи.
- Стаза се завршава код манастира Милешева.
- Повратак за Београд ће бити највероватније до 22:30.

Пријаве:
- Пријаве код водича на телефон 064 2385635 (viber или sms) или e-mail alpesve@gmail.com
Петар Цветковић лиценца МБ 597, Александар Цветковић лиценца МБ 607.

Цена:
- 5200 динара уплата на рачун и 1500 динара се плаћа на лицу места.
- У цену је урачунат превоз, ноћење и организациони трошкови.

Плаћање:
- Уплата се врши преко рачуна 205-272296-37, НЛБ Комерцијална Банка АД, позив на број: 20230527, прималац ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун (уколико вам електронска апликација захтева цео број рачуна, потребно је додати 7 нула, треба уписати рачун 205-0000000272296-37).
- Пре него што уплатите обавезно проверите да ли има слободних места.
- Плаћање се врши пре акције, није могуће платити у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација. Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Потребно је да приликом пријаве одмах извршите уплату како бисте обезбедили место у групи (списак се прави према редоследу уплата и затвара се по попуњавању места).

Услови отказивања::
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција! Пробајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину (уколико замена није члан може се учланити).

Важне напомене::
- Храна из ранца (сендвичи, воће, чоколадице, орашасти плодови...).
- Проверићемо где ноћимо да ли може да се обезбеди вечера у суботу или још неки додатни оброк. О могућој вечери сви заинтересовани ће бити обавештени на време.
- Собе су вишекреветне.
- Препорука је да понесете најмање 2.5 л воде. Свакако ћете проценити количину воде према потребама и временским условима.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом (обавезна је) за текућу годину.
- Уколико немате планинарску картицу са маркицом за текућу годину, можете се учланити у нашем друштву. За више детаља о учлањењу: Кликни овде
- Преузимање картице и/или маркице је на састанку друштва или у превозу на акцији (картице и/или маркице се не шаљу на кућну адресу, нити достављају на локације у граду - немамо курирску службу).
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима (планинарске ципеле су обавезне без обзира на тежину акцију и доба године).
- Акције се не отказују услед лоших временских прилика према прогнозама (киша, снег, врућина ...).
- Због организације није могуће ићи на планинарску акцију уз коришћење сопственог превоза.
- Није дозвољено вођење кућних љубимаца на акцију.
- Превоз планинара је од Новог Београда до крајњег одредишта и назад, уз успутну паузу, и нису предвиђена успутна стајања ради уласка/изласка планинара.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- Уз план акције важе одредбе из Правилника о безбедном извођењу планинарских акција: Кликни овде и Изјава о ризицима и преузимању одговорности: Кликни овде које молимо да прочитате.
- О правилном понашању планинара молимо да прочитате Правилник ПСС: Кликни овде
- На основу Службеног гласника РС бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из Правилника о врсти и условима гаранције путовања.