ПΔ ОРФЕЈДурмиторТелефон за пријављивање и информације: 064 2385635.

Важна порука за Дурмитор:
Број места је ограничен и власник смештаја тражи да се изјаснимо, колико људи ће бити резервисано за Дурмитор и рок је до 05.04.2023. Што значи ко се пријави, требало би и да уплати. Након тога ће бити скупље цене смештаја и на тај фактор не можемо утицати. На списку се стављају људи који уплате, то је резервација места. Добили смо повољне цене, јер смо на време контактирали у Жабљаку одређене особе, али и они не могу чекати ударну сезону да им се јави тачан број. Имајте у виду да сви који се пријављују након 05.04.2023 да ће бити корекције цене смештаја.

План: 08.08.2023 се креће у 06:00. Окупљање планинара је од 05:45 до 05:50. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Уторак: 08.08.2023.
Врхови: Седлена греда 2227мнв ко иде тежом стазом и Ранисава 2084мнв ко иде лакшом стазом

Обе стазе су кратке, али је Седлена греда захтевнија у техничком и кондиционом погледу. То је за неке од планинара који су много пута посећивали Дурмитор и једна од најлепших стаза, за неке и најлепша. Јако је важно напоменути да је стаза тешка (без обзира на малу дужину и висинску разлику и што није претерано кондиционо тешка). Препорука је да на њу не иду неискусни планинари и који се плаше експонираних деоница. Стаза има већих нагиба, стеновитих деоница и није за свакога. Једна је од захтевнијих на Дурмитору.

Технички једноставнија стаза иде на врх Ранисава (негде пише и Равнисава) припада истом гребену на ком је и Седлена греда и тај врх је исто леп, а поглед са њега фантастичан, тако да заправо нико неће бити ускраћен у видиковцима и лепотама.

Подаци о тежој стази: Дужина стазе је краћа од 4км, кумулативни успон 390м, спуст 390м. Кондициона тежина: Средње тешка. Техничка тежина: Тешка и то се највише односи на гребенски део завршног успона ка врху.

План акције:
- Стаза креће од локације Седло 1907мнв (негде на мапама 1908мнв).
- Брзо се стиже на неименовану коту 2148мнв, а затим иде кратак силазак на плато Седлена греда који се налази на око 2050мнв.
- Успут се виде са стазе многобројне планине у окружењу и језера у близини. Заправо на многим врховима са Дурмитора се виде Биоч, Маглић, Морачке планине, Сињајевина и тако редом, то је заиста јако велики број планина. Погледи изузетно лепи.
- Од платоа креће завршни успон и то захтевним гребеном на врх Седлена Греда 2227мнв.
- Због свог специфичног облика и лепоте овај врх има епитет "Седло Богова".

Подаци о технички лакшој стази: Дужина стазе 7.5км, кумулативни успон 580м, спуст 580м. Кондициона тежина: Средње тешка.

- Крећемо на успон преко узвишења Међугорје.
- Излазимо на први видиковац на неименованој коти 1847мнв.
- Пролазимо близу неименоване коте 1938мнв.
- Излазимо на гребен Ранисаве и на њен највиши врх Ранисава 2084мнв.

Напомена:
- Ако некоме одговара да се првог дана више одмара, онда постоји и трећа опција да део групе оде до три језера која су јако близу једна од другог и да не пењу ни први, а ни други наведени врх, већ се обилазе Модро, Срабље и Валовите језеро. Стаза је 6км дугачка и 200м висинске разлике и по конфигурацији терена спада у лаке стазе.
- Ноћење.

Среда: 09.08.2023
Врхови: Боботов кук 2523мнв
- Стаза 1: обухвата Боботов кук. Дужина је 10.5км, кумулативни успон 1050м, кумулативни спуст 1230м. Кондиционо и технички захтевна и тежа стаза.
- Стаза 2: обухвата Зелени вир, без Боботовог кука. Дужина 8км, кумулативни успон 520м, кумулативни спуст 690м. Кондиционо и технички средње тешка стаза.
Напомена: Сви који иду на Боботов кук дужни су да имају шлем, јер постоји неколико експонираних стеновитих деоница. Негде има, а негде нема сајли. Такође препорука је да се носе рукавице, могу и бициклистичке. То је исто важан детаљ, јер се штите дланови, а биће придржавања и за стене и за сајле. Сви учесници планинарске акције ће бити обавештени детаљније о обавезној планинарској опреми. Дурмитор јесте прелепа планина, али је такође и планина где је потребан опрез, дисциплина и да се придржавамо стриктних правила на појединим локацијама.

План акције:
- Стаза креће од превоја седло.
- Пролазимо испод Увите греде 2199мнв.
- Даље идемо преко Сурутке.
- Обилазимо језеро Зелени вир.
- Излазимо на Боботов кук 2532мнв, уједно и највиши врх Дурмитора. Постављене су сајле у том делу стазе ближе врху, добро је обезбеђен тај део. Битно је да свако ко се пење, да буде опрезан и ту се хода нога пред ногу.
- Посебно ће бити речи и на самој стази када се приближимо том делу.
- Идемо у повратку преко области Млијечни до и Урдени до.
- Напомене: Боботов кук пењу многи, иако је стаза захтевнија, али је изузетно важно нагласити да ко се плаши висина (постоји резевна опција), исте особе могу на лицу места проценити и уместо да попну Боботов кук, могу се прошетати око Зеленог језера и ту сачекати да водичи дођу и после да наставе ка превозу. Сама стаза је лепа, чак и да се неко и не попне на највиши врх Дурмитора.
- Одлазак до смештаја.
- Ноћење.

Четвртак: 10.08.2023
Врх: Планиница 2330мнв.
Језера: Велико и Мало Шкрчко језеро.

Подаци о стази: Дужина стазе 19.5км, кумулативни успон 1550м, спуст 1350м. Кондициона тежина: Тешка.

План акције:
- Стазе иде преко Црепуљ пољане.
- Настављамо преко Доње и Горње Алишнице.
- Излазимо на врх Планиница одакле је поглед изузетно леп.
- Спуштамо се на Велико и Мало Шкрчко језеро.
- Пењемо се на превој Шкрчко Ждрело.
- Враћамо се до превоза.

Ако за некога буде претешка ова стаза, постојаће још две варијанте:

Прва лакша варијанта је да део групе оде до врха Планиница и да се истом стазом врати натраг. У том случају дужина стазе ће бити 19.3км, а висинска разлика 1150м, исто толико и при спусту, тако да је уштеда од 400м висинске разлике у успону и 200м у спусту. И нема технички захтевних делова или изразито стрмих. Кондиционо је лакша за 30-так процената у односу на тежу варијанту.

Друга лакша варијанта је да део групе од места где нас остави превоз крене ка три оближња језера Змиње, Барно и Црно језеро. Ту се може направити лагана шетња од 10-так км и исто да се ужива. Толико је леп Дурмитор да није битно понекад да ли ћете остати цео дан у подножју и шетати се кроз прелепе шуме и поред језера или ићи на врхове. И тај дан ће за све планинаре бити попуњен и препун доживљаја.
- Ноћење.

Петак: 11.08.2023
Врхови: Савин Кук и Шљеме.
И овај дан ће имати више варијанти: Подаци о тежој стази: Дужина стазе 11.5км, кумулативни успон 1150м, спуст 1150м. Кондициона тежина: Тешка.

План акције:
- Стазе креће од ски центра Савин кук 2313мнв.
- Једним делом стаза иде поред ски стазе.
- Са стазе се виде прелепи сегменти Шљемена.
- Када се прође Савина вода и изађе на плато изнад, почињу да се виде и други врхови Дурмитора.
- Излазимо на Савин кук 2313мнв, то је и најпосећенији врх на Дурмитору, логично, јер постоји избор и жичаром да се иде скоро до врха и после је јако лако да се оде до њега, јер је врх близу од жичаре, а није технички захтеван.
- Настављамо тежом стазом уз стрми кулоар ка врху Шљеме 2445мнв. Тај део стазе је знатно захтевнији и тежи у односу на први део ка Савином куку. Ко иде од планинарa овoм стазом мора имати шлем и рукавице.

Лакша варијанта: Обухвата Савин кук. Планинари се истом стазом и враћају. Дужина стазе 9км. Кумулативни успон 890м, кумулативни спуст 890м. Кондициона и техничка тежина стазе: средње тешка - тешка. Већина људи могу проћи стазом, јер је дугачак дан, правиће се више паузи и при успону и при спусту. Истим путем се иде и враћа са врха. Стаза је знатно лакша у односу на најтежу истог дана.

И трећа најлакша варијанта: - Ако неко жели да се иде баш јако лаком стазом, за случај да ради жичара (обично ради у летњем периоду), може се купити карта и жичара ће вас попети јако близу врха. Преостаје око 900м до врха Савин Кук и у том случају стаза ће бити изузетно лака. Истом жичаром се враћате натраг. Ту се просто не осети тежина стазе.
- ноћење

Субота: 12.08.2023
Врхови: Ражана глава 1864мнв, Мала Превија 2184мнв, Велика Превија 2256мнв, Црвена Греда 2164мнв, Сува Ртина 2284мнв.
Језера: Јаблан језеро.

Подаци о тежој стази: Дужина стазе 20.5км, кумулативни успон 1330м, спуст 1330м. Кондициона тежина: Тешка.

План акције:
- Стаза иде преко врха Ражана глава, а врх је истовремено и видиковац.
- После ћемо наставити ка Јаблан језеру или како га зову Огледало Црвене греде. Висина језера је на 1791мнв. По неким информацијама, могућа верзија имена Јаблан је по врсти истоименог цвета који тамо расте.
- Идемо на Црвену греду. Одлична панорамска локација са које се види дурмиторски венац. Литице Црвене греде могуће је видети из Жабљака. Црвена греда не спада у највише врхове Дурмитора, али са врха је јако леп видиковац и итекако вреди да се обиђе и та атрактивна локација.
- Настављамо на Малу Превију, онда на Велику Превију и на Суву Ртину.
- Враћамо се другом стазом до превоза.

И овде ће моћи да се направе краће стазе:

Прва варијанта је да се оде до Ражане Главе и Јаблан језера и после до врха Црвена Греда и истом стазом да се врати део групе до превоза. Дужина је 15км и 1150м висинске разлике при успону и при спусту.

Друга варијанта још лакша је да се обиђе врх Ражане Глава и после да се остане дуже поред Јаблан језера и да се купа и после да се врати до превоза. На претходним акцијама је било људи који су се купали и сунчали поред језера, вода је изузетно чиста, нешто хладнија наравно, јер је планинско језеро. Та стаза је 8.8км и кумулативни успон 300м и исто толико при спусту, то је лака стаза.

Недеља: 13.08.2023
Врх: Ћуревац 1625мнв
Подаци о стази: Дужина стазе 11км, кумулативни успон 280м, спуст 280м. Кондициона тежина: Лака.

План акције:
- Обићи ћемо изузетно леп видиковац Ћуревац.
- Са видиковца је одличан поглед на кањон реке Таре, као и на околне планине у ЦГ и БиХ.
- Кретаћемо се и једним делом гребена који иде изнад кањона.
- Повратак за Београд у касним вечерњим сатима, процена се не може направити за тачно време доласка, јер ту су и границе, а и дуго се путује, биће и успутних паузи. Гледаћемо до 23:30 да се стигне, али то не можемо да знамо са сигурношћу и то се тиче свих вишедневних акције које су далеко од Београда.

Фото: На првој слици се види Седлена греда, а друга фотографија је поглед са платоа близу Црвене греде на део масива Дурмитора. Трећа слика је поглед из Жабљака на Мали Међед у средини и Савин Кук десно.

Пријаве:
- Пријаве код водича на телефон 064 2385635 (viber или sms) или e-mail alpesve@gmail.com
Петар Цветковић лиценца МБ 597, Александар Цветковић лиценца МБ 607

Цена:
- 6500 дин се уплаћује на рачун и 50 евра на лицу места.
- Написано је већ на почетку да ће цене смештаја бити кориговане за све пријаве од 05.04.2023. Једноставно власници на Жабљаку имају већи број понуда за смештај и од странаца, првенствено из ЕУ, који знатно раније њима резервишу смештај.
- У цену је укључен превоз и 5 ноћења, као и разни организациони трошкови.
- У цену нису укључене улазнице за Национални парк Дурмитор. Оне ће се плаћати на лицу места ренџерима.

Плаћање:
- Уплата се врши преко рачуна 205-272296-37, НЛБ Комерцијална Банка АД, позив на број: 20230808, прималац ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун (уколико вам електронска апликација захтева цео број рачуна, потребно је додати 7 нула, треба уписати рачун 205-0000000272296-37).
- Пре него што уплатите обавезно проверите да ли има слободних места.
- Плаћање се врши пре акције, није могуће платити у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација. Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Потребно је да приликом пријаве одмах извршите уплату како бисте обезбедили место у групи (списак се прави према редоследу уплата и затвара се по попуњавању места).

Услови отказивања::
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција! Пробајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину (уколико замена није члан може се учланити).

Важне напомене::
- Храна из ранца (сендвичи, воће, чоколадице, орашасти плодови...).
- Постоји могућност да се наручи храна у смештају и то ће сви планинари бити обавештени по пријави која је цена.
- Бићемо смештени на Жабљаку.
- Обезбеђена је постељина.
- Биће и неколико брачних кревета и молба је да се нико не противи и каже да не жели да дели такав кревет са другом особом. Рецимо у далеко развијеним земљама западне Европе, тамо често имате планинарске домове где је по 20 људи начичкано једно-поред другог у једној просторији за вишеструко већу цену ноћења (негде и по 50 евра кошта ноћење) и буквално су нагурани сви као сардине. Тако да заиста нема разлога да протестујете у вези са условима смештаја, који је повољан, а друго биће далеко више простора и далеко мање људи по собама и вероватно удобнији кревети него у већини планинарских домова западне Европе. Тако да због свега изнад наведеног ако још увек некоме смета ако се деси да мора у брачни кревет (односно да дели са другом особом) или то што нема соба поглед на одређени врх, реку или нешто слично, молба је да се не пријављује таква особа. Дошли смо да уживамо, а не да улазимо у расправе јако непријатне.
- Увек је важно правило да се сви на планинарским акцијама подређујемо правилима групе и да не буде лични интерес изнад интереса већине. Потребна је увек толеранција између свих људи, што значи и одређена лична одрицања у корист доброг функционисања групе. Исто важи како у смештају, тако и на стази. У 95 посто све функционише беспрекорно и сви смо као једно и људи су задовољни, али ово је текст пре свега за људе који се пријављују по први пут на вишедневне акције, да знају да ипак ово није туристичка тура где имате своју собу или је делите са још једном особом и да имате купатило у истој соби и не делите га са осталима из других соба и да искључиво сами одређујете своје време и активности или их мењате на лицу места. Овде се све прилагођава групи и све је заправо јако једноставно и људи задовољни, али ако смо сви толерантни и поштујемо се. И онда буду идеалне планинарске туре и одлично дружење и уживање. Тако да верујемо да ће и овог пута бити све како треба.
- Јако је битно напоменути да је ово планинарска акција вишедневна, а зна се да су планинари мање захтевни, тако да очекујем да се пријављују искључиво планинари који немају високих захтева у погледу луксуза (нпр. хотела са пет звездица и слично). Овде тог луксуза нема, а постоји изузетно лепа природа која то итекако компензује. Све има своје.
- Наравно свако нек носи прибор за хигијену.
- На стазе препорука је да понесете најмање 3 л воде. Свакако ћете проценити количину воде према потребама и временским условима.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом (обавезна је) за текућу годину.
- Уколико немате планинарску картицу са маркицом за текућу годину, можете се учланити у нашем друштву. За више детаља о учлањењу: Кликни овде
- Преузимање картице и/или маркице је на састанку друштва или у превозу на акцији (картице и/или маркице се не шаљу на кућну адресу, нити достављају на локације у граду - немамо курирску службу).
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима (планинарске ципеле су обавезне без обзира на тежину акцију и доба године).
- Акције се не отказују услед лоших временских прилика према прогнозама (киша, снег, врућина ...).
- Због организације није могуће ићи на планинарску акцију уз коришћење сопственог превоза.
- Није дозвољено вођење кућних љубимаца на акцију.
- Превоз планинара је од Новог Београда до крајњег одредишта и назад, уз успутну паузу, и нису предвиђена успутна стајања ради уласка/изласка планинара.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- Уз план акције важе одредбе из Правилника о безбедном извођењу планинарских акција: Кликни овде и Изјава о ризицима и преузимању одговорности: Кликни овде које молимо да прочитате.
- О правилном понашању планинара молимо да прочитате Правилник ПСС: Кликни овде
- На основу Службеног гласника РС бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из Правилника о врсти и условима гаранције путовања.