ПΔ ОРФЕЈДурмитор 5 данаПлан: 04.08.2021, полазак у 05:30, општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Биће 5 дана планинарења и 4 ноћења. Ноћења су у вишекреветним собама, постоје четири купатила и четири кухиње, тако да ће моћи свако да спрема храну у кухињи. То је за првих 20-так који се пријаве. Додатно ће се организовати за осталих 10-так смештај на другој локацији. Све локације су близу једна од друге. Смештај је у центру Жабљака. Постоји интернет у смештају. Неће бити ноћних вожњи. Постоји могућност да се у смештају наручи храна, односно у договору са домаћином да се доручкује и/или организује касни ручак након планинарења. Власница смештаја је истовремено и добра куварица, тако да ће она лично припремати храну за нашу групу, наравно ко жели. Најбоља варијанта је доручак и онда касни ручак, односно по завршетку стазе да нас чека. Било би пожељно свако ко се пријави и да се изјасни да ли жели доручак и ручак или једну од тих опција или ће сами припремати храну у смештају. Цене за доручак и ручак ће више бити прилагођене планинарима. Јесте Дурмитор ексклузивнија локација, али ће се водити рачуна да цене буду умерене. Кога шта интересује, нек се јави и детаљно ће бити све објашњено.

04.08.2021. Среда
- Видиковац Ракље 2159мнв.

Подаци о стази: Дужина стазе: 5.1км. Кумулативни успон 370м, кумулативни спуст 370м. Кондициона и техничка тежина стазе: Лака.

План акције:
- Стаза креће од локације Тодоров до.
- Терен којим се крећемо углавном је травнат и стаза спада у најлакше могуће од свих које се обилазе на територији НП Дурмитор.
- До врха се лако стиже.
- Излазимо на видиковац Ракље 2159мнв.
- Скоро непознат видиковац већини, а изузетно леп.
- Са видиковца се виде чак три кањона, а то су кањони Сушице, Пиве и Таре.
- Такође виде се одлично масиви Маглића, Биоча и Волујка.
- По многима то је и најлепши видиковац од свих постојећих у НП Дурмитор, јер пружа најбољи панорамски поглед на велики део масива Дурмитора. Могу се видети његови врхови Боботов кук, Ђевојка, Планиница, Суви клек и многи други.
- Виде се и два језера, Велико 1686мнв и Мало Шкрчко језеро 1711мнв.

Бонус:
- Само ако остане слободног времена обићи ћемо још један изузетно леп видиковац Ћуревац 1625мнв, стаза још лашка и краћа. Са видиковца је одличан поглед на кањон реке Таре, као и на околне планине у ЦГ и БиХ. Око 3км укупне дужине и мале висинске разлике.

- Одлазак до смештаја.
- Ноћење.

05.08.2021. Четвртак
- Успон на Боботов кук (стари назив Ћирова пећина) 2523мнв, Ђевојку 2440мнв и Лучин врх 2396мнв.

- Стаза 1: обухвата сва три наведена врха. Дужина је 11.5км, кумулативни успон 1140м, кумулативни спуст 1350м. Кондиционо и технички захтевна и тежа стаза.

- Стаза 2: обухвата Боботов кук. Дужина је 10.5км, кумулативни успон 1050м, кумулативни спуст 1230м. Кондиционо и технички захтевна и тежа стаза.

- Стаза 3: обухвата Зелени вир, без наведених врхова. Дужина 8км, кумулативни успон 8км, кумулативни успон 520м, кумулативни спуст 690м. Кондиционо и технички лака до средње тешка стаза.

План акције:
- Стаза креће од превоја седло.
- Пролазимо испод Увите греде 2199мнв.
- Даље идемо преко Сурутке.
- Обилазимо језеро Зелени вир.
- Излазимо на Боботов кук 2532мнв, уједно и највиши врх Дурмитора. Постављене су сајле у том делу стазе ближе врху, добро је обезбеђен тај део. Битно је да свако ко се пење, да буде опрезан и ту се хода нога пред ногу.
- Посебно ће бити речи и на самој стази када се приближимо том делу.
- Идемо у повратку преко области Млијечни до и Урдени до
- Напомене: Боботов кук пењу многи, иако је стаза захтевнија, али је изузетно важно нагласити да ко се плаши висина, завршни успон ка врху, као и спуст, то је стрма деоница и особе које имају страх, постоји резевна опција, исте особе могу на лицу места проценити и уместо да попну Боботов кук и остале наведене врхове, могу се прошетати око Зеленог језера и ту сачекати да водичи дођу и после да наставе ка завршној тачки. Сама стаза је лепа, чак и да се неко и не попне на врхове.
- Одлазак до смештаја.
- Ноћење.

06.08.2021. Петак
- Гребенска тура, три врха Мали Међед 2223мнв, Велики Међед 2287мнв и Терзин Богаз 2303мнв.

- Алтернатива: коме је тешка ова стаза, може да обиђе три језера око Жабљака, Црно, Змиње и Барно и употпуни дан.

- Стаза 1: Обухвата сва три наведена врха. Дужина је 16.7км. Кумулативни успон 1300м, кумулативни спуст 1300м. Стаза важи за једну од најзахтевнијих на Дурмитору. Само особе са добром кондицијом и искусни могу ићи. Опрезно ће се сви учесници кретати. На гребенском делу стазе преовлађују стеновите деонице. Видиковци су изузетно лепи, као и стаза, али је и тешка.

План акције:
- Стаза креће од Жабљака.
- Пролазимо шумским стазама изнад Црног језера.
- Идемо на Терзин Богаз 2303мнв.
- Настављамо ка Великом Међеду 2286мнв, јужни врх.
- Гребеном идемо ка Великом Међеду 2285мнв, северни врх.
- Крећемо ка Малом Међеду 2227мнв.
- Идемо ка Жабљаку.

- Стаза 2: Обухвата Црно, Змиње и Барно језеро: Дужина је 14.5км. Кумулативни успон 500м, кумулативни спуст 500м. Кондициона и техничка тежина: Лака до средње тешка. Сва три језера су лепа. Стазе су добро обележене.

- Одлазак до смештаја.
- Ноћење.

07.08.2021. Субота
- Успон на Савин кук 2313м и Шљеме 2455м.

Стаза 1: Обухвата оба наведена врха. Дужина стазе: 13.5км. Кумулативни успон 1500м, кумулативни спуст 1500м. Кондициона и техничка тежина стазе: тешка.

План акције:
- Стазе креће од ски центра Савин кук 1456мнв.
- Једним делом стаза иде поред ски стазе.
- Са стазе се виде прелепи сегменти Шљемена.
- Када се прође Савина вода и изађе на плато изнад, почињу да се виде и други врхови Дурмитора.
- Излазимо на Савин кук 1456мнв, то је и најпосећенији врх, логично, јер постоји избор и жичаром да се иде скоро до врха и после је јако лако да се оде до врха који је на свега неколико стотина метара од жичаре.
- Настављамо тежом стазом ка врху Шљеме 244мнв. Тај део стазе је знатно захтевнији и тежи у односу на први део ка Савином куку.
- Другом стазом се враћамо ка превозу.

Стаза 2: Обухвата Савин кук. Планинари се истом стазом и враћају. Дужина стазе 9км. Кумулативни успон 890м, кумулативни спуст 890м. Кондициона и техничка тежина стазе: средње тешка - тешка. Већина људи могу проћи стазом, јер је дугачак дан, правиће се више паузи и при успону и при спусту. Истим путем се иде и враћа са врха. Стаза 2 је знатно лакша у односу на Стазу 1

Алтернатива за најлакшу могућу стазу ка врху Савин кук:
- Ако неко жели да се више одмара, за случај да ради жичара (обично ради у летњем периоду), може се купити карта и жичара ће вас попети јако близу врха. Преостаје око 900м до врха и у том случају стаза ће бити лака.

- Одлазак до смештаја.
- Ноћење.

08.08.2021. Недеља
- Црвена греда 2175м, Јаблан језеро 1880м.

- Подаци о стази: Дужина 8.7км. Кумулативни успон 650м, кумулативни спуст 650м. Стаза спада у лаке до средње тешке стазе. Само је нешто условно захтевнији успон ка Црвеној греди и препоручује се због вегетације да се носе дугачке панталоне.

- Стаза креће од села Босача. Убрзо улазимо у шумску стазу, где преовладавају четинарске и букове шуме.
- Наилазимо на Јаблан језеро или како га зову Огледало Црвене греде. Висина језера је на 1791мнв. По неким информацијама, могућа верзија имена Јаблан је по врсти истоименог цвета који тамо расте.
- Идемо на Црвену греду 2175мнв. Одлична панорамска локација са које се види дурмиторски венац. Литице Црвене греде могуће је видети из Жабљака. Црвена греда не спада у највише врхове Дурмитора, али са врха је јако леп видиковац и итекако вреди да се обиђе и та атрактивна локација.

- Очекивани долазак у Београд је у недељу око 23:30.

Цена:
- 55e се плаћа на рачун у динарској противвредности или на састанку друштва, док ће се на лицу места платити 40е за четири ноћења, као и улазница за Национални парк Дурмитор. Највероватније ће улазница бити укупно од 6е до 7.5е по планинару у периоду од 5 дана. Најкасније два дана пре доласка у НП Дурмитор послаће се детаљан списак са свим учесницима да би се одобрио попуст од стране НП Дурмитор. Ко не жели да планинари у суботу, може да се попне жичаром скоро до Савиног кука и плаћа карту за жичару. Обезбеђен је превоз до свих локација и нема додатних трошкова, сем наведених.

- Место у превозу резервишете уплатом целог износа цене акције.
- Не примамо уплате у превозу.
- Уплата најкасније до петка 30.07.2021. или раније ако се група брже попуни. Након формирања групе шаљемо списак свих планинара Националном парку Дурмитор неколико дана пре доласка да би нам одобрили попуст за групне улазнице, тако да нећемо примати пријаве последње недеље, односно у понедељак и уторак. Постоје званичне процедуре које морају бити задовољене.
- Уплата може преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20210804. За примаоца упишите ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун. За детаљније податке контактирајте нас.
- Сем рачуна уплата може лично на састанку друштва, сваког уторка од 17 до 19 часова.
- Најавите се телефоном (позив или СМС) пре него што дођете на састанак, јер понекад уторком се неће одржавата састанак, посебно ако су празнични дани или из неког другог разлога.
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција због трошкова превоза и других организационих трошкова. Могуће је место уступити другом планинару, неопходно је да има планинарску картицу са маркицом за текућу годину или се може учланити.

Пријаве:
- Пријаве, информације и уплате код водича акције:
Петар Цветковић, лиценца МБ 597 и Александар Цветковић, лиценца МБ 607, 064/1356873, alpesve@gmail.com

Напомене:
- Храна из ранца или у договору са домаћином да се организује доручак и касни ручак или једна од те две опције.
- Како је и наведено на почетку најаве, ноћи се у вишекреветним собама. - Понети најмање 3л воде на сваку тежу акцију. За лакше стазе које су дате за сваки дан не треба толико воде.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- На основу Службеног гласника РС, бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из правилника.