ПΔ ОРФЕЈ


Акција бр. вАзбуковица, Дринска Омега, Озрим 961м, Дрњаци 952мПлан: 24.05.2020, полазак у 06:00, општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Важна напомена: Две стазе ће бити на располагању, лака и лака до средње тешка и обе имају равномерно распоређен успон и спуст.

Подаци о стази 1: Дужина стазе 12.4км, кумулативни успон 310м, спуст 870м. Кондициона тежина: Лака.

- То је лакша стаза, која у односу на стазу 2, једино не укључује успоне на врхове Озрим и Дрњаци. На самом почетку ће бити кратко раздвајање обе групе, стаза 1 иде шумском стазом, док стаза 2 иде ка врху Озрим. Спајају се групе након тога и иду заједно до раздвајања ка врху Дрњаци. Група ће сачекати у подножју врха део групе која ће попети врх и онда ће сви наставити заједно. Не губи се заправо много ако се не попну оба врха, јер на више места постоје лепи видиковци и стаза иде и кроз борову и храстову шуму.

Подаци о стази 2: Дужина стазе 14.5км, кумулативни успон 420м, спуст 950м. Кондициона тежина: Лака до средње тешкa.

План акције:
- Идемо до Преседа, у подножје Торничке Бобије, око 800мнв.
- Од Бобије крећемо на Азбуковицу.
- Пење се Озрим 961мнв, то је истовремено и леп видиковац, између осталог са њега се виде делови клисура Трибуће и Трешњице.
- Планинари на неколико стотина метара од врха улазе у шуму и ту се спајају са првом групом која ће се од почетка кретати шумским путем.
- Настављамо стазом која је комбинација шума и ливада.
- Стижемо до раскрнице где је одвајање ка врху Дрњаци 952мнв. Шумска стаза води до врха. Прва група ће сачекати планинаре да се врате и до краја стазе сви планинари иду заједно. Ако неко процени из прве групе да има снагу, може се попети на врх. Сам успон није тежак и растојање од раздвајања је око 900м до врха. Могуће да ћемо видети чувене орлове који лете изнад клисура Трибуће и Трешњице, јер они често бораве на тим локацијама у близини врха.
- Обе групе настављају ка видиковцу Дринска Омега са ког се види одлично река Дрина, а управо у том делу меандри формирају облик грчког слова Омега, по том облику видиковац је добио име.
- Следи лаган спуст кроз више засеока, успут има више видиковаца.
- Идемо на још једну атрактивну локацију, отприлике са 340мнв ћемо опет одлично видети меандре.
- Излазимо на Дрину где нас чека превоз.
- Очекивани долазак у Београд око 22:30.

Аутор фотографије Душан Жугић. Поглед на клисуру Трибућу, а у позадини се види део клисуре Трешњице.

Цена:
- 1600дин ако буде преко 40 планинара, 1750дин до 40 планинара, 1900дин до 20 планинара.
- Место у превозу резервишете уплатом целог износа цене акције.

Пријаве и уплате:
- Пријаве, информације и уплате код водича акције,
Петар Цветковић, лиценца МБ 597, тел: 064/3126630, info@pdorfej.com
Александар Цветковић, лиценца МБ 607, тел: 064/1356873
- У случају одустајања из било ког разлога, планинар је дужан да нађе планинара који ће га заменити, иначе се новац не враћа.
- Уплата најкасније до уторка 19.05.2020 или до попуне групе.
- Уплата може лично или преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20200523/V. Ако електронска апликација неће да прихвати ову комбинацију, онда упишите 20200523-V. За детаљније податке контактирајте нас.

Обавештење у вези са ванредним мерама:
- Обавезно је да сваки планинар понесе заштитну маску и рукавице, користиће се у превозу.
- На стази поштовати физичку дистанцу од минимум 2м. У том случају се не морају користити заштитна средства, јер је активност на отвореном.
- Пре, у току и за време вожње, као и на стази, водити рачуна да нема руковања или било каквог другог физичког контатка, у том смислу не делити храну и воду (рецимо да се пије из исте флаше).

Напомене:
- Храна из ранца.
- Понети најмање 2л воде.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. У цену је укључена картица са маркицом за текућу годину. Учлањење може и у превозу. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.