ПΔ ОРФЕЈЧемерницаПлан: 04.12.2021, полазак у 06:00, општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Чемерница је планина у југозападном пределу Србије, налази се отприлике на пола пута од Нове Вароши и Ивањице. Нешто је ближе Новој Вароши. На овој планини се одиграла кључна битка у српско-турским ратовима, окончаним Берлинским конгресом 1868. када је Србији призната независност. Одлучујућа битка јаворско-калипољског рата којом је српска војска поразила турску војску, и онемогућила њихов продор према Ивањици и Чачку, донела је многим српским борцима славу, међу њима и мајору Михајлу Илићу. Чемерница је на одличној локацији, јер се са ње види огроман број планина. Када је велика видљивост уочљиве су планине и у суседним земљама: Бјеласица, Дурмитор, Комови, Хајла и још многе друге.

Подаци о стази: Дужина стазе 13.5км, кумулативни успон 490м, спуст 690м. Кондициона тежина: Лака до средње тешка.

План акције:
- Стаза креће са 1160мнв.
- Пролазимо поред Карађорђевог Шанца 1387мнв.
- Идемо на врх Лисине 1399мнв, панорамски изузетна позиција и поглед од 360 степени. Поглед на Мучањ је јако леп, као и на многе друге околне планине.
- После тога ћемо се неколико километара кретати скоро на равном, стаза ће ићи по висоравни Чемернице. На тој висоравни се у време Краљевине Југославије налазио и војни аеродром.
- Проћи ћемо са десне стране два врха Крпељиви врх 1446мнв и Округла Лаока 1457мнв. Оба врха су у обраслој шуми и стеновити су, теже су приступачни, тако да ћемо њих из више разлога прескочити.
- Излазимо на највиши врх Чемернице, Бијеле стене 1494мнв, на неким мапама је обележен врх под називом Чемерница.
- Бонус: отприлике на 350м од тог врха се налази специфична формација стена под називом Бијеле стене. Није обавезно да се иде на те стене.
- Преко Живковића брда 1095мнв идемо до превоза.
- Стижемо на ушће Пресечке реке и Рзава.
- Очекивани долазак у Београд око 22:30.

Аутор фотографије: Слободан Минић. Поглед са Чемернице на Мучањ.

Цена:
- 2300дин. Цена је за мањи превоз.
- Место у превозу резервишете уплатом целог износа цене акције.
- Не примамо уплате у превозу.
- Молба је да приликом пријаве одмах извршите и уплату, будући да се резервација одговарајућег превоза врши на основу броја уплата, а не броја пријава. Такође, превоз је неопходно резервисати више дана пре акције. Пријаве без евидентиране уплате до наведеног датума за уплату одређене акције, биће поништене. Разлог томе је, поред организације превоза, и нове пријаве које су на чекању.
- Проверите да ли има слободних места пре него што уплатите.
- Уплата најкасније до уторка 30.11.2021.
- Уплата може преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20211204. За примаоца упишите ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун. За детаљније податке контактирајте нас.
- Сем рачуна уплата може лично на састанку друштва, сваког уторка од 17 до 19 часова.
- Најавите се телефоном (позив или СМС) пре него што дођете на састанак, јер понекад уторком се неће одржавата састанак, посебно ако су празнични дани или из неког другог разлога.
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција због трошкова превоза и других организационих трошкова. Могуће је место уступити другом планинару, неопходно је да има планинарску картицу са маркицом за текућу годину или се може учланити.

Пријаве:
- Пријаве, информације и уплате код водича акције,
Петар Цветковић, лиценца МБ 597, Александар Цветковић, лиценца МБ 607, тел: 064/1356873, alpesve@gmail.com

Напомене:
- Храна из ранца.
- Понети најмање 2.5л воде.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- На основу Службеног гласника РС, бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из правилника.