ПΔ ОРФЕЈБурма брдоПромењен је телефон за пријављивање и информације, зовите на 064 2385635.

План: 10.12.2022 се креће у 06:00. Окупљање планинара је од 05:45 до 05:50. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Изабрали смо за вас стазу са осам врхова преко 1000м. Сем тога обићи ћемо још и две лепе стене. Акценат је ипак на посети Бурма брда и у наставку је објашњење:

ПД ОРФЕЈ вас води у део Србије где је пре око 100 милиона година постојао океан Тетис. Врхове које ћемо обилазити били су некад део предивног архипелага са егзотичним острвима као рецимо данашња у Тихом океану или на Карибима, а падине око тих врхова су биле заправо плаже, У селу Маковиште које се налази на територији Златиборског округа, налази се Бурма брдо које је уврштено у инвентар геонаслеђа Србије и законом је заштићена територија. Значајан локалитет где се могу пронаћи остаци морских шкољки, пужева и осталих видова фосила. Неринеа је фосилна шкољка прстенастог облика и подсећа на бурму и отуд и назив брда. Први пут се спомиње од стране Јована Жујовића. Ко не зна, он је један од оснивача и први председник Српског планинарског друштва које је основано 1901. Сем њега и Јосиф Панчић је истраживао ове крајеве и сакупљао љуштуре шкољки и пужева. И он је један од оснивача Српског планинарског друштва.

Подаци о стази: Дужина стазе 17.5км, кумулативни успон 890м, спуст 890м. Кондициона тежина: Средње тешка.

План акције:
- Идемо на врх Лисина 1126мнв. Врх је у густој четинарској шуми.
- Обилазимо Бабића вис, висине око 1020м.
- Излазимо на Звечан 1036мнв.
- Близу врха се налазе Оруљак стене, оне су око 970мнв. Поглед је јако леп, виде се делови кањона Рогачице и многе друге локације.
- Бонус: отприлике на 1.1м од Оруљак стена, налази се Црвена стена 896мнв. Ко жели можемо да одемо до тих стена, а остатак групе (ко не иде до те локације) ће сачекати на једној лепој ливади.
- Онда следи низ лепих врхова:
- Крушевље 1060мнв.
- Ждрело 1052мнв.
- Бурма брдо 1051мнв.
- Тавани 1015мнв..
- Гредина 1003мнв..
- Идемо до превоза.
- Очекивани долазак у Београд око 22:00.

Пријаве:
- Пријаве код водича искључиво на телефон 064 2385635
Александар Цветковић, лиценца МБ 607, Петар Цветковић, лиценца МБ 597, alpesve@gmail.com

Цена:
- 2100дин.
- Уплата je преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20221210. За примаоца упишите ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун. За детаљније податке контактирајте нас. Јако ретко се дешава да мора да се дода (ко користи електронске апликације) још 7 нула, односно број рачуна је 205-0000000272296-37
- Проверите обавезно да ли има слободних места пре него што уплатите.
- Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Молба је да приликом пријаве одмах извршите уплату из више разлога, између осталог да се на време пошаље списак планинара превознику и због других организационих и административних обавеза и да резервишете за себе сигурно место у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација.
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција због трошкова превоза и других организационих трошкова. Покушајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на ту акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину или се може учланити.

Напомене:
- Храна из ранца.
- Понети најмање 2.5л воде. Наравно неким људима није потребно толико воде, а некима је потребно више. Није та количина меродавна за сваку особу.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Учесници акције су у обавези по прописима да имају картицу са маркицом за текућу годину.
- Ако немате планинарску картицу учлањење је обавезно. На сајту постоји одељак за учлањење где је све детаљно објашњењо шта је потребно.
- Имајући у виду да је учестао број људи који откажу и не уплате, а потребно је регулисати уплате због ангажовања одговарајућег превоза знатно унапред и плаћања превознику (кога не интересује број и разлози отказа, већ уплата за превоз по договору), измењени су услови пријављивања:
- Сајтови за временске прогнозе јако често погреше, тако да се не отказују акције због тога.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- На основу Службеног гласника РС, бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из правилника.