ПΔ ОРФЕЈВодопад Бледерија, пећина, врело и кањон СоколовицеВодопад Бледерија је један од најлепших у Србији. Налази се на око 12км од Брзе Паланке и на 30-так км од Кладова. Припада масиву планине Мироч. Цео комплекс, водопад Бледерија, пећина, врело и кањон реке Соколовице води се као споменик природе друге категорије и обухвата територију од неких 400 хектара. На извору река Бледерија је јако хладна, док ближе водопаду се појављују термални извори температуре 17 степени. Водопад је 7 метара висине, испод њега се формира прелепо језеро нестварне смарагдне боје, негде је дубине између два и три метра. Раније се могло и купати, али је у скорије време забрањено купање и скакање са врха водопада у језеро.

План: 13.08.2022, окупљање планинара од 05:45 до 05:50. Тачан полазак у 06:00. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Имајући у виду да је учестао број људи који откажу и не уплате, а потребно је регулисати уплате због ангажовања одговарајућег превоза знатно унапред и плаћања превознику (кога не интересује број и разлози отказа, већ уплата за превоз по договору), измењени су услови пријављивања:
- Проверите обавезно да ли има слободних места пре него што уплатите.
- Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Молба је да приликом пријаве одмах извршите уплату из више разлога, између осталог да се на време пошаље списак планинара превознику и због других организационих и административних обавеза и да резервишете за себе сигурно место у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација.
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција због трошкова превоза и других организационих трошкова. Покушајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на ту акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину или се може учланити.
- Уплата je преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20220813. За примаоца упишите ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун. За детаљније податке контактирајте нас.
- Учесници акције су у обавези по прописима да имају картицу са маркицом за текућу годину.
- Ако немате планинарску картицу учлањење је обавезно. На сајту постоји одељак за учлањење где је све детаљно објашњењо шта је потребно.
- Сајтови за временске прогнозе јако често погреше, тако да се не отказују акције због тога.

Подаци о стази: Дужина стазе 13.5км, кумулативни успон 500м, спуст 500м. Кондициона тежина: Лака до средње тешка.

План акције:
- Стаза је осмишљена да ниједног тренутка нећемо ићи асфалтом. Бар половина стазе иде кроз шуму, а простор око водопада је јако пријатан за одмор, исто је у шумском окружењу.
- Прво ћемо посетити водопад и ту ћемо направити прву дужу паузу. Пут до водопада спада у веома лаку стазу. Водопад је нестварно леп и нетипичан у односу на све остале у Србији и више подсећа на неке водопаде на егзотичним острвима.
- Након обиласка водопада кренућемо ка кањону реке Соколовице. Један део групе ако жели може да прође целим кањоном и да изађе на врело и пећину Соколовице, док други део групе ће ићи лакшом стазом и кретаће се изнад кањона.
- Пролазак кроз кањон је условно нешто захтевнији, али није тежак. Једино захтева опрезније кретање, као и у сваком другом кањону. Нема много воде у кањону и није дубока.
- Обе групе ће се спојити код врела.
- Настављамо живописним пределима кроз прелепе ливаде и очуване шуме. Тај део стазе је истражен и лако је проходан.
- Очекивани долазак у Београд око 23:00.

Фото: Зоран Павловић

Цена:
- 2500дин.

Пријаве:
- Пријаве, информације и уплате код водича акције,
Петар Цветковић, лиценца МБ 597, Александар Цветковић, лиценца МБ 607, тел: 064/1356873, alpesve@gmail.com

Напомене:
- Храна из ранца.
- Понети најмање 2л воде.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- На основу Службеног гласника РС, бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из правилника.