ПΔ ОРФЕЈБић, Голет 1386м, средњовековна тврђава ЈагатПлан: 24.10.2021, полазак у 06:00, општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Бић је планина на самој граници између Србије и Републике Српске, налази се изнад Прибоја. Јако лепа планина, а ретко се обилази. Посетићемо и средњовековну тврђаву Јагат (на старословенском значи Црни дуд).

Подаци о стази: Дужина стазе 15км, кумулативни успон 800м, спуст 1200м. Кондициона тежина: Средње тешка. Иако је висинска разлика у спусту 1200м, спуст није тежак, јер се већим делом стазе спуштамо и равномерније је распоређен нагиб. На већу километражу се не примети таква висинска разлика.

План акције
- Идемо преко Чачка, Ужица и Кокиног брода и настављамо ка Прибоју.
- Пењемо се на Голет 1386мнв, то је уједно и највиши врх Бића. Голет је у делу планине, који се у народу зове Велики Бић.
- Понекад се могу видети коњи на врху и нису агресивни.
- Посетићемо у близини врха још један неименовани видиковац.
- Настављамо ка врху Град 926мнв.
- Обилазимо тврђаву Јагат. Не зна се још увек ко је градио тврђаву. Зна се да је из 12-ог века. Обнавља се већ три године, тако да ће неки делови бити реконструисани када је будемо обилазили. Једна је од 9 средњовековних тврђава у Лимској долини. Јагат је на делу планине који се у народу зове Мали Бић.
- Ући ћему у Орлову пећину. Она није велика.
- У месту Црнузи, испод утврђења, на падини са које му се најлакше прилази, поред данашњег сеоског гробља налази се средњовековна некропола, у склопу које се налази и неколико стећака, а сам простор се назива Грчко гробље.
- Прелазимо преко врха Осовник 633мнв.
- Идемо до превоза.

- Очекивани долазак у Београд око 23:00.

Фото: Wikipedia. Поглед са тврђаве Јагат на Лимску долину и околне планине.

Цена:
- 2600дин. Ограничен је број места, јер велики превоз не може прићи месту где почиње стаза.
- Место у превозу резервишете уплатом целог износа цене акције.
- Не примамо уплате у превозу.
- Молба је да приликом пријаве одмах извршите и уплату, будући да се резервација одговарајућег превоза врши на основу броја уплата, а не броја пријава. Такође, превоз је неопходно резервисати више дана пре акције. Пријаве без евидентиране уплате до наведеног датума за уплату одређене акције, биће поништене. Разлог томе је, поред организације превоза, и нове пријаве које су на чекању.
- Проверите да ли има слободних места пре него што уплатите.
- Уплата најкасније до уторка 19.10.2021.
- Уплата може преко рачуна 205-272296-37, Комерцијална Банка АД, позив на број: 20211024. За примаоца упишите ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун. За детаљније податке контактирајте нас.
- Сем рачуна уплата може лично на састанку друштва, сваког уторка од 17 до 19 часова.
- Најавите се телефоном (позив или СМС) пре него што дођете на састанак, јер понекад уторком се неће одржавата састанак, посебно ако су празнични дани или из неког другог разлога.
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција због трошкова превоза и других организационих трошкова. Могуће је место уступити другом планинару, неопходно је да има планинарску картицу са маркицом за текућу годину или се може учланити.

Пријаве:
- Пријаве, информације и уплате код водича акције,
Петар Цветковић, лиценца МБ 597, Александар Цветковић, лиценца МБ 607, тел: 064/1356873, alpesve@gmail.com

Напомене:
- Храна из ранца.
- Понети најмање 3л воде.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом за текућу годину.
- Ко нема планинарску картицу са маркицом за текућу годину, може се учланити у нашем друштву, 600дин је за планинаре до 27 година, 800дин ко има преко 27. Детаљи: Кликни
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- На основу Службеног гласника РС, бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из правилника.