ПΔ ОРФЕЈБељаница од Крупајског врелаТелефон за пријављивање и информације: 064 2385635.

План: 23.04.2023 се креће у 06:00. Окупљање планинара је од 05:45 до 05:50. Дођите нешто раније пре тачног поласка, јер је јако важно испоштовати сатнице. Општина Нови Београд, тачна локација места поласка: Кликни

Изабрали смо стазу другачију од стандардне којом се иде на Бељаницу и знатно дужу. Успон није технички захтеван, једино што има километражу, али нема јачих нагиба до самог врха. Свако ко има добру кондицију може ићи.

Подаци о стази: Дужина стазе 24.9км, кумулативни успон 1320м, спуст 1160м. Кондициона тежина: Тешка.

Постоји још тежа стаза, а тај сегмент није обавезујући. Ако неко жели, можемо отићи и до још два врха, Речићки и Мала Војна, вероватно врхови који се и не обилазе уопште од стране планинара или изузетно ретко, јер нису на главним стазама које воде ка врху Бељанице. Речићки врх је у густој шуми и нема видиковаца. Мала Војна је исто у шуми, али постоје два видиковца у непосредној близини. Због њих и вреди отићи до тог врха. У том случају би комплетирали видиковце на Бељаници који гледају и на север, а и на југ и делимично на исток и запад. У том смислу ова стаза је јединствена јер покрива видиковца скоро на све стране од Бељанице. Стаза би се у том случају увећала и била би 27км, а кумулативних успон 1500м, спуст 1300м.

План акције:
- Стаза креће од прелепог Крупајског врела. У Србији их има неколико, а ово је једно од најлепших.
- Кретаћемо се до врха углавном кроз нетакнуте шумске пределе.
- Стаза јесте дугачка, али у успону нема технички сложених деоница, нити изразито стрмих делова.
- Како је и најављено постоји бонус и ко жели може отићи до врхова: Речићки врх 1183мнв и Мала Бојна 1139мнв.
- Излазимо на највиши врх који се зове Бељаница 1339мнв.
- Једино ако остане слободног времена отићи ћемо до водопада Лисине, ако не падне мрак.
- Обавезно свако нек понесе батеријске лампе. Завршни део стазе нема стрмих деоница, тако да и ако будемо користили осветљење, то неће отежати кретање, јер је терен у задњих неколико километара лаган и широки су колски путеви
- Очекивани долазак у Београд око 22:00.

Пријаве:
- Пријаве код водича на телефон 064 2385635 (viber или sms) или e-mail alpesve@gmail.com
Петар Цветковић лиценца МБ 597, Александар Цветковић лиценца МБ 607

Цена:
- 2400 дин.

Плаћање:
- Уплата се врши преко рачуна 205-272296-37, НЛБ Комерцијална Банка АД, позив на број: 20230423, прималац ПД Орфеј, Новоградска 57, Земун (уколико вам електронска апликација захтева цео број рачуна, потребно је додати 7 нула, треба уписати рачун 205-0000000272296-37).
- Пре него што уплатите обавезно проверите да ли има слободних места.
- Плаћање се врши пре акције, није могуће платити у превозу.
- Пријава на акцију без уплате није резервација. Сваки планинар ће бити стављен на списак након уплате целог износа на рачун.
- Потребно је да приликом пријаве одмах извршите уплату како бисте обезбедили место у групи (списак се прави према редоследу уплата и затвара се по попуњавању места).

Услови отказивања::
- У случају одустајања из било ког разлога није могућ повраћај новца, нити пренос на неку од наредних акција! Пробајте да нађете замену, односно другог планинара који би уместо вас ишао на акцију и неопходно је да замена има планинарску картицу са маркицом за текућу годину (уколико замена није члан може се учланити).

Важне напомене::
- Храна из ранца (сендвичи, воће, чоколадице, орашасти плодови...).
- Препорука је да понесете најмање 2.5 л воде. Свакако ћете проценити количину воде према потребама и временским условима.
- Понети личну карту, здравствену књижицу, планинарску картицу са маркицом (обавезна је) за текућу годину.
- Уколико немате планинарску картицу са маркицом за текућу годину, можете се учланити у нашем друштву. За више детаља о учлањењу: Кликни овде
- Преузимање картице и/или маркице је на састанку друштва или у превозу на акцији (картице и/или маркице се не шаљу на кућну адресу, нити достављају на локације у граду - немамо курирску службу).
- Користити планинарску опрему прилагођену временским условима (планинарске ципеле су обавезне без обзира на тежину акцију и доба године).
- Акције се не отказују услед лоших временских прилика према прогнозама (киша, снег, врућина ...).
- Због организације није могуће ићи на планинарску акцију уз коришћење сопственог превоза.
- Није дозвољено вођење кућних љубимаца на акцију.
- Превоз планинара је од Новог Београда до крајњег одредишта и назад, уз успутну паузу, и нису предвиђена успутна стајања ради уласка/изласка планинара.
- Услед непредвиђених околности водичи имају право измене плана акције.
- Уз план акције важе одредбе из Правилника о безбедном извођењу планинарских акција: Кликни овде и Изјава о ризицима и преузимању одговорности: Кликни овде које молимо да прочитате.
- О правилном понашању планинара молимо да прочитате Правилник ПСС: Кликни овде
- На основу Службеног гласника РС бр. 2/2016, није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања, тј. не важе одредбе из Правилника о врсти и условима гаранције путовања.